Hirdetések

Két alkalommal is életet mentett a szén-monoxid-érzékelő vasárnap Nógrád vármegyében. Késő délelőtt Bátonyterenyén, a Barátság úton, néhány perccel később Salgótarjánban, a Kun utcában jelzett egy-egy készülék. Az előbbi helyen egy gázüzemű vízmelegítő, az utóbbi helyszínen egy gázkazán közelében mutatták ki a városi hivatásos tűzoltók mérései a mérgező gáz jelenlétét. A megbízhatóan működő érzékelőknek köszönhetően egyik esetben sem sérült meg senki.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, mérgező gáz. Alacsonyabb koncentrációban belélegezve kezdetben fejfájást, hányingert, izomgyengeséget okoz. Súlyosabb esetben és magasabb koncentrációban a szén-monoxid-mérgezés eszméletvesztéshez és halálhoz vezet.

Tévhit, hogy csak a régi, rossz állapotú fűtőberendezések használata lehet veszélyes. Minden nyílt égésterű fűtőberendezés vagy vízmelegítő forrása lehet a veszélyes gáznak.

A szén-monoxid akkor jön létre, ha az égéshez nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű oxigén, és tökéletlen égés megy végbe. Éppen ezért fontos a megfelelő levegő-utánpótlás biztosítása. Ezt a legkönnyebben a nyílászárókba szerelt résszellőzőkkel biztosíthatjuk.

Ezenkívül nagyon fontos a fűtőberendezések és a kémények rendszeres felülvizsgálata is.

Biztonságunkért a legtöbbet szén-monoxid-érzékelő használatával tehetünk. Ma már a hazai háztartások nagyobb részében van szén-monoxid-érzékelő, a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeken a helyeken kevesebben sérülnek meg.  A katasztrófavédelem weboldalán közzéteszi a szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listáját. A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy semmilyen körülmények között ne vásároljanak a negatív listán szereplő termékek közül, illetve amennyiben korábbról már ilyen érzékelővel rendelkeznek, akkor azokat cseréljék le a pozitív listán található termékek egyikére.