Hirdetések

A Balassagyarmati Járási Ügyészség csalás miatt emelt vádat egy 30 éves nő ellen, aki a hozzá segítségért forduló rokonát károsította meg több mint 2 millió forinttal.

A vádirat szerint a sértett 2022 októberében arra kérte rokonát, hogy nyújtson neki segítséget a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása iránti kérelem ügyfélkapun keresztül történő benyújtásában. Megadta neki a bankszámlaszámát és az ügyfélkapu jelszavát is.

A nő 2022. október 10-én elektronikus úton benyújtotta a kérelmet, melyet a Magyar Államkincstár elfogadott.

A csaló nő azonban az „igénylő belföldi fizetési bankszámla száma” rovatba nem a sértett, hanem a saját bankszámlaszámát írta be, ezért a Magyar Államkincstár által megállapított 2.146.475 forint támogatás az ő számlájára érkezett meg.

Mivel a sértett többször érdeklődött a nőnél a támogatásról, a csaló létrehozott egy hivatalosnak tűnő e-mail címet, a sértettel közölte, hogy ott kell érdeklődnie, majd a leveleire ő maga vádlott válaszolt azért, hogy a férfi ne szerezzen tudomást arról, hogy a támogatás összegét 2022. november 7. napján már elutalták az ügyfélkapunk megjelölt számlájára.

A vádlott a megítélt támogatás egy részét szerencsejátékra, a többi részét saját céljaira fordította, így az unokatestvérének okozott több milliós kár jelenleg is fennáll.

A járási ügyészség nagyobb kárt okozó csalással vádolta meg a büntetlen előéletű és a cselekményt beismerő nőt. Vádiratában büntetővégzés alkalmazását, ebben felfüggesztett szabadságvesztést és vagyonelkobzást indítványozott.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt.