Hirdetések

Az MBH Bank reprezentatív kutatása szerint az emberek közel fele költ többet a tervezettnél karácsonyi ajándékokra, amire a legtöbben az idén 50-100 ezer forintot szánnak – tájékoztatta a pénzintézet az MTI-t hétfőn.

A kutatásban megkérdezettek nagy része (78 százalék) tervezi előre a kiadásait, 49 százalékuk mégis úgy gondolja, hogy hajlamos a túlköltekezésre az ünnepi időszakban.

A felméréséből kiderült, hogy a többség 3-4 héttel karácsony előtt kezdi meg az ajándékok beszerzését, és csupán két százalék hagyja a végére a vásárlást.  

Átlagosan hat embert ajándékoz meg mindenki, a legnépszerűbb ajándék az édesség és a könyv. A válaszadók közül minden harmadik (36 százalék) ad valamilyen „élményt” szeretteinek, és továbbra is népszerű választás a gyermekeknek a társasjáték. A megkérdezettek több mint fele az együtt töltött időre és a közös programokra helyezi a hangsúlyt.

Az ajándékozásban is egyre nagyobb figyelmet kap a fenntarthatóság; a megkérdezettek 41 százaléka a csomagolással, 11 százalékuk a tudatos vásárlással járul hozzá a környezet védelméhez.

Az MBH Bank felmérése szerint az emberek 34 százaléka aktuális fizetéséből, 29 százaléka általános tartalékból, míg 18 százaléka a vásárlásra félretett pénzből vesz ajándékot. A válaszadók 7 százaléka év végi jutalmából, míg minden tizedik ember hitelből – hitelkártya, folyószámlahitel, banki kölcsön, gyorskölcsön – fedezi ezeket a kiadásokat. A hitelkártyával rendelkezők átlagosan 27 ezer forint összegben tervezik felhasználni a hitelkeretüket, ami 10 ezer forinttal meghaladja a tavalyi eredményt.

Hirdetések