Hirdetések

Elkészült a „Varázsvölgy”, a Nógrád vármegyei Pásztó interaktív turisztikai attrakciója: bemutathatóvá tették a középkori malmot, szabadtéri színpadot építettek, nyílt közösségi teret alakítottak ki és felújították a Rajeczky-házat is – tájékoztatta a városháza az MTI-t.

Hirdetések

A „Varázsvölgy Pásztón” elnevezésű projektre több mint 640 millió forint támogatást nyert el Pásztó önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán.

Az interaktív turisztikai komplexumot több helyszínen, a Pásztói Múzeum és Romkert közvetlen közelében alakították ki.

Az európai uniós támogatás segítségével rekonstruálták a műemlék malmot, a Szent Imre téren lévő üres telkeken pedig fogadóépületet hoztak létre, amely a látogatók számára információt nyújt a város és a környék látnivalóiról. A fogadóépület és a Szalai malom között sétány épült, amely lehetőséget ad helyi mesterségek bemutatására, kiállítások, vásárok rendezésére.

Felújították továbbá az 1989-ben Pásztón elhunyt Rajeczky Benjamin zenetörténész és népzenekutató, ciszterci szerzetes egykori lakóházát; a város első díszpolgárának emlékkiállítását 1992-ben nyitották meg. A közelben kávézó épült, az épületek mellett kialakított teraszról a teljes műemléki terület belátható.     

A turisztikai komplexumhoz kapcsolódik egy mobiltelefonos applikáció, amely bemutatja a Romkert nevezetességeit, a ciszterci kolostort, az „oskolamester” házát, valamint az Üveghutát.

Mindemellett rendezvények és szabadtéri mozi lebonyolításához szükséges eszközöket, fény- és hangtechnikai berendezéseket is vásároltak.

A projekt a Széchenyi 2020 program részeként valósult meg.