Hirdetések

A külgazdasági és külügyminiszter szerint hamarosan Budapestre látogat a szlovák miniszterelnök, aki Orbán Viktorral találkozva többek között határon átnyúló egészségügyi és közlekedési témákról is egyeztet. Szijjártó Péter ezt a balassagyarmati városi televízió adásában jelentette be pénteken.

A külgazdasági és külügyminiszter Drégelypalánkon járt pénteken, ekkor készült az a tévéinterjú, amelyben a két ország miniszterelnökeinek közelgő egyeztetését említette meg. Szijjártó Péter kérdésre válaszolva mondta el, hogy újra kell gondolni többek között a közlekedési összeköttetéseket, amihez jó alapot adnak a gyarapodó közúti átkelési lehetőségek, így az új Ipoly-hidak is lehetőséget jelentenek a tömegközlekedés országok közötti megszervezésére.

Hogyha a Drégelypalánkig közlekedő autóbusz átmenne a túloldalra is, vagy a túloldalon Ipolyhídvégig közlekedő autóbusz átjönne ide és itt fordulna meg

– hozta példaként a legújabb Ipoly-híd hasznosulásának egyik lehetőségét a miniszter. Hozzátette: több vasútvonal is van Szlovákia és Magyarország között, amelyek jelenleg is alkalmasak arra, hogy menetrend szerinti közlekedés induljon meg.

A vonatközlekedés újraindításával teljesen új életminőséget lehetne teremteni

– foglalta össze a közlekedési kapcsolat megteremtésének térségre gyakorolt hatását Szijjártó.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a két ország számára mindössze akarat kérdése, hogy például a tűzoltóságok és a kórházak képesek legyenek praktikus együttműködésre, amennyiben a segítség bármelyik ország oldalán közelebb van és magától értetődőnek tűnne annak igénybe vétele. A miniszter megemlítette, hogy van rá példa ma is:

Párkány és Esztergom között, ahol a legnagyobb szlovákiai egészségbiztosító vállalatnak van szerződése az esztergomi kórházzal. Tehát például Párkányban ha valaki rosszul lesz, át lehet hozni az esztergomi kórházba. Ez is megint az élet természetes rendjéhez tartozik szerintem. Tehát a balassagyarmati kórház is, amikor épült anno – minden revizionizmus nélkül mondom -, akkor úgy épült, hogy az északi irányba is húztak a körzővel egy kört, hogy milyen területetek kell ellásson. Tehát az élet normális rendjéhez hozzá tartozna, hogy ha az ember rosszul lesz, akkor a földrajzilag legközelebb eső kórházba viszik, mert akkor van a legnagyobb esélye a gyógyulásra.

Hozzátette: a miniszterelnökök találkozóján ezeket a témákat is fel fogják vetni. A tévéinterjú vonatkozó részlete Szijjártó Péter facebook oldalán is megtekinthető.