Hirdetések

A Nógrád Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt emelt vádat egy huszonéves bátonyterenyei testvérpár ellen, akik egy születésnapi rendezvényen úgy megvertek egy 39 éves csécsei férfit, hogy az életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A Balassagyarmati Törvényszéknek benyújtott vádirat szerint 2021 júliusában egy bátonyterenyei presszóban tartott zártkörű születésnapi rendezvényen 23 óra körül már sokan leittasodtak.

A sértett ittasan több személlyel is összeszólalkozott, ezért egy szintén ittas szervező felszólította, hogy „viselkedjen rendesen, vagy menjen haza”. A sértett ennek nem tett eleget, mire a szervező ököllel arcon ütötte.

Az ütéstől kissé kijózanodó sértett az ekkorra köréjük gyűlt, ittas és feldühödött rokonoktól megijedt, ezért menekülésképp leugrott a presszó két és fél méter magasan lévő teraszáról. Utána ugrott az egyik ittas vádlott is, aki azonnal fejen rúgta a még a földön fekvő menekülőt, ekkor ért oda a másik vádlott is, aki ugyancsak többször megrúgta a férfit, akit végül az élettársa kísért haza.

Nemsokkal később azonban a megvert férfi visszaindult a rendezvényre, amit az őt korábban bántalmazó testvérpár észlelt, a presszóval szemben lévő buszmegállóban körbeállták, ököllel megütötték és többször megrúgták, ezen bántalmazás során a sértett életveszélyes koponyacsonttörést és keményburok alatti vérzést szenvedett. 

Az elkövetéskor a férfiak ittasak voltak. Az önhibából eredő ittasság nem menti az elkövetőt, hiszen az alkohol hatása közismert, ezért aki szeszes italt fogyaszt, számolnia kell azzal, hogy lerészegedhet, így tettéért teljes büntetőjogi felelősséggel tartozik, sőt, az ittas elkövetés súlyosító körülménynek számít.

Az ügyben a Nógrád Vármegyei Főügyészség a testvérpár ellen életveszélyt okozó testi sértés bűntette, míg a szervező ellen súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt emelt vádat. Amennyiben a büntetlen előéletű testvérpár az előkészítő ülésen beismeri a bűncselekmény elkövetését, a főügyészség vádirata szerint 2 év börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra számíthat. A büntetett előéletű, a bűncselekményt a felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt elkövető, a rendezvényt szervező férfivel szemben az ügyészség a bűnössége beismerése esetére 1 év börtönbüntetés és 2 év közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt. A vádlottak a bűnösségük esetén a felmerült bűnügyi költséget is kötelesek megfizetni.

Az ügyben a Balassagyarmati Törvényszék dönt.