Hirdetések

A városban csehkiverésként emlegetett nyertes harcra emlékeznek mától Balassagyarmaton. A város polgárai saját maguk vették kezükbe sorsukat, mert az akkori magyar kormány azt mondta a katonáknak, hogy ne harcoljanak, hagyniuk kellett, hogy az ellenség elfoglalja a magyar várost. Végül másként történt.

1919-ben csehszlovák katonák foglalták el Balassagyarmatot. A városlakók nem akartak ideg országhoz tartozni, de a magyar kormány nem akart segíteni nekik. A katonákra kezdetben nem számíthattak, de miután a polgárság, köztük a vasutasok erős összefogásra buzdítottak, ők is hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország egy darabját megmentsék.

A páratlan hőstettet a magyar kormány 2005-ben a Civitas Fortissima, vagyis a Legbátrabb Város név használatával is elismerte.

Január 27-én 17:30-kor Vadkerti Imre énekes előadásával kezdődik a program a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. A műsor után szórakoztató műveltségi vetélkedő indul Balassagyarmat, szeretlek címmel, Lombos Márton műsorvezetésével. A játék után a Bourbon Folks nevű helyi együttes ad country jellegű koncertet.

Az ünnepi programsorozat január 29-én ér véget.