Balassagyarmat, 2019. január 27. Rózsák a síroknál az első világháborúban és az 1919-es városvédő harcban elesett katonák sírjait őrző, felújított balassagyarmati hősi temető avatásán 2019. január 27-én. MTI/Komka Péter
Hirdetések

A balassagyarmati katonatemetőben kezdődött az idei Civitas Fortissima ünnepség hivatalos megemlékezése, ahol ágyúlövéssel tisztelegtek a hősi halált halt városi polgárok tiszteletére. Bartha István evangélikus lelkész mondott imát a honmentő harcok áldozatainak emlékére.

A város evangélikus lelkésze a temetőben arról beszélt, hogy mindig védekezési reakciót vált ki az emberből az, amikor valaki a saját akaratát kényszeríti rá a másikra – így vont párhuzamot a Dániel próféta könyvéből olvasott idézettel az 1919-es honmentő harc kapcsán. Az akkor a várost megszálló csehszlovák katonák ellen a városiak szerveztek sikeres ellentámadást, ezért maradhatott Balassagyarmat Magyarország része.

Bartha István szerint az ilyen helyzetben az agresszor elveszi a védekezésre kényszerülő ember méltóságát és konfliktushelyzet alakul ki. Bartha az ipolyinfo.com megkeresésére mindehhez hozzátette azt is, hogy jó lenne, ha soha nem kellene hasonló szituációknak létrejönniük.