Hirdetések

Nem örül az egyik ellenzéki képviselő, hogy kihagyták a kórházi ügyekből, viszont a másik baloldali reményteli fejlődést lát, míg a harmadik szerint téved az, aki szerint van remény. Közben az egészségügyi tanácsnok bejelentette, hogy sikerült több szolgáltatást is újraindítani.

2023 decemberében nevezte ki Balassagyarmat Város Önkormányzata a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház egykori igazgatóját, dr. Szabó Gézát egészségügyi tanácsnokká, miután a város vezetése az állami fenntartású helyi kórház számára külső segítséget kívánt adni a romló ellátás megállítására és fejlesztésére.

Közben Csach Gábor polgármester minisztériumi egyeztetésen tárgyalt a helyzet kezeléséről, majd távozott posztjáról a dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet igazgatója Dr. Tóth Judit, akinek feladatát megbízottként Dr.Fazekas Ágnes vette át.

Dr. Fazekas Ágnes megbízott igazgató és Dr. Laczkó Tamás a vármegyei kórház megbízott főigazgatója 2024. január 2-án a balassagyarmati kórházban összdolgozói értekezleten ismertette a jövőbeni elképzeléseket, ahol jelen volt Dr. Szabó Géza és Csach Gábor polgármester is. A megbeszélés utáni hetekben osztályról osztályra a szakemberek végigjárták a kórházat, hogy a dolgozók elmondhassák a véleményüket, javaslataikat – mondta Dr. Szabó a városi önkormányzat mai ülésén.

Részletezte: az egy hónapnyi munka során a vármegyén kívüli, köztük több budapesti kórházban és egyetemi klinikán tárgyalt, amelyek után néhány eredmény is született.

2024 február hónapban a szemészeti műtétek újraindulnak a balassagyarmati kórházban

– jelentett be a tanácsnok. Hozzátette: 2023 májusa óta ilyen műtét nem volt elérhető a kórházban. Mint mondta: már a szükséges szemlencséket is megvásárolták, valamint az operáló orvost kiszolgáló személyzet is rendelkezésre áll a feladat ellátásához.

Két éve már bőrgyógyászati járóbeteg ellátás sincs Balassagyarmaton – folytatta az egészségügyi tanácsnok. Majd ismertette: a vármegyei kórház és más fővárosi intézmények szakembereivel folyó tárgyalások jó ütemben haladnak. Ami már most nyilvánosságra hozható, hogy legkésőbb márciustól ismét működni fog a lézer szakrendelés a balassagyarmati kórházban.

A szülészet-nőgyógyászati osztály vonatkozásában annyi jó hírem van, hogy az egynapos nőgyógyászati sebészeti tevékenység már januárban elindult heti két műtétes nappal. Februártól már heti három napon folyik ez a munka. Márciustól pedig jó esélyünk van arra, hogy a teljes szakmai spektrum meginduljon.

Elmondta, hogy gasztroenterológia szakellátásról is tárgyalt: a balassagyarmati kórházban márciustól részállásban dolgozó orvossal újraindul ez is.

Az egyébként működő traumatológiai rendelések megerősítéséről is bíztató tárgyalások folytak – fogalmazott az egészségügyi tanácsnok, márciustól megerősödik a munkatársi állomány ezen a területen is.

A reumatológiai rendelést egy fiatal szakorvos vállalta kérésünkre, hetente egy napon fogja várni a pácienseket a balassagyarmati kórházban. Ez már most, februárban megkezdődik. Ennek a tevékenységnek a további bővítése is jó eséllyel márciusban várható.

Dr. Szabó Géza azt is hozzátette, hogy éppen ma jártak Balassagyarmaton a salgótarjáni kórház laboratóriumának vezetői, akikkel a laboratóriumi és transzfuziológiai területek üzemeltetésének biztosításáról történt egyeztetés. Ez utóbbi a kórházi szakmák biztonságos vérellátása miatt nélkülözhetetlen.

Továbbá a sürgősségi ellátás röntgen és CT diagnosztikája rövid időn belül olyan informatikai fejlesztésre kerül, aminek köszönhetően lehetővé teszi a vizsgálatok késedelem nélküli telemedicinális kiértékelését.

A vármegyei kórház világszínvonalú onkológiai és sugárterápiás központjával szoros együttműködést alakítanak ki a közeljövőben, hogy a tüdődaganatos betegeknek a hosszú várólistás budapesti lehetőségekhez képest gyorsabban adhassanak ellátását Nógrádban.

Gyenes Szilárd baloldali önkormányzati képviselő a beszámolót követően megjegyezte: nem lett euforikus hangulata ettől a bejelentéstől, főleg azért, mert őt és ellenzéki képviselőtársait is kihagyták a döntések előkészítéséből. Hozzátette: kétségbe vonja, hogy végig kellett járni az egyes kórházi osztályokat ahhoz, hogy dr. Szabó Géza tájékozódjon. Gyenes szerint lehetetlen, hogy ne tudta volna, hogy gondok vannak a balassagyarmati kórházban. Azt mondta az egészségügyi tanácsnok felé fordulva, hogy

Ne haragudjon, nem bántani szeretném, de az, hogy azt mondja valaki, hogy osztályról osztályra mérik fel a helyzetet, az azt jelenti, hogy eddig nem tudták mi van! Miért mondom ezt? Mert tudom, hogy mindenki, akivel beszélek, szeretne ebben a szerencsétlen országban magas szinten dolgozni, ez az emberek alapvető természete. Ezt nem bántásképpen mondom! Jó?

Győri János a baloldal másik prominens képviselője bízik abban, hogy ha nem is gyorsan, de visszanyeri majd a kórház eredeti jó hírnevét. Lombos István szintén baloldali képviselő azt mondta, hogy ha csak a felét nézem annak, amit a tanácsnok elmondott, akkor kiváló munkát végzett az új menedzsment. Szerinte akkor lett rosszabb a balassagyarmati kórház, amikor Dr. Szabó Géza annak vezetéséből távozott. Lombos szerint bíztató, hogy most ismét segít a városi kórháznak az intézmény egykori igazgatója.

Hajnal Sándor ellenzéki képviselő szerint a képviselőtársai tévednek, amikor bizakodnak, mert úgy látja, attól távol áll a helyzet. Úgy véli, az lenne megoldás, ha a magyar kormány tankok helyett az egészségügyre fordítaná a pénzt. A tankos hasonlítgatást Gyenes Szilárd is hangsúlyozta.

Csach Gábor polgármester úgy reagált: NATO tagországként minden állam kötelezettsége a haderőfejlesztés, amit nem a kormány akar. Demagógia ezt az egészségüggyel összefüggésbe hozni – fűzte hozzá. Vannak megoldandó feladatok a magyar egészségügyben, de nincs olyan ország, ahol ne lennének – állapította meg a polgármester.

Hajnal Sándor szerint az sem elég, hogy csak vármegyén belüli együttműködésekről folyik a gondolkodás a kórház ügyében,

mert Salgótarján ötven kilométerre van Balassagyarmattól, míg Budapest nyolcvan kilométerre; Budapestre gyorsabban lehet eljutni.

Dr. Szabó Géza az ellenzéki képviselőnek erre úgy reagált: beszámolója elején már elmondta, hogy több kórházban is egyeztettek a vezetők, a vármegyén belüli együttműködés, a közös problémamegoldás példaértékű, de több budapesti és agglomerációs intézménnyel is tárgyalnak.