Hirdetések

Elkezdődött a Madách Imre Irodalmi Színpadi Napok (ISZN) Balassagyarmaton. Az országos színjátszó fesztivál szombati versenyprogramja délelőtt óta megállás nélküli előadásokkal telik, az utolsó darabot éjfél előtt játsszák. Bárki ingyenesen láthatja az ország legjobb amatőr társulatait.

Három fős szakmai zsűri értékeli az összes előadást, Regős János a Magyar Színjátékos Szövetség elnöke, ifjabb Vidnyánszki Attila a Vígszínház tagja és Perényi Balázs rendező, drámatanár alkotja a grémiumot. Regős szombat délelőtti megnyitó beszédében azt mondta, megható, hogy már a megnyitás pillanatában telt ház van Balassagyarmaton, ami szokatlan.

Regős János, ifj. Vidnyánszky Attila és Perényi Balázs az első előadás zsűrizésekor a Madách Imre Irodalmi Színpadi Napokon Balassagyarmaton, 2024. február 17-én. (fotó: Cseh Lóránt/Mikszáth Kálmán Művelődési Központ)

Jó fesztivál lesz, az előadások egy részét már ismerem. Én is meglepődtem azon, hogy az ismert körülmények miatt talán kevesebben fognak jelentkezni, de ennek a fesztiválnak akkora a presztízse, és olyan régen működik, hogy úgy tűnik, azok a társulatok, amelyek azért, mert évtizedek óta tudják, mit jelent Balassagyarmat, vagy azért, mert átadták nekik az információt, hogy ez egy nagyon fontos fesztivál, eljöttek.

Hozzátette: nem kell izgulni, mindenki jó lesz, még akkor is, ha sűrű nap várható, hiszen éjszakába nyúlóan tart majd a program.

A fesztivál az előadások után zenés programmal és romkocsmai hangulattal várja a közönséget, vasárnap délelőtt szakmai értékeléssel folytatódik az ISZN.