Hirdetések

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő vasárnap délután egy Gorkij körúti lakásban, Salgótarjánban.

A helyi hivatásos tűzoltók az eredeti állapotok visszaállítása után vizsgálták a lakás levegőjének összetételét. Méréseik kimutatták a lakásban üzemelő gázkazán közelében a veszélyes gáz jelenlétét. A gázszolgáltató szakemberei kizárták a szolgáltatásból az érintett kazánt. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, személyi sérülés nem történt.

A katasztrófavédelemhez a mérgező gázzal kapcsolatban beérkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látható, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon.  Azokban a lakásokban, ahol volt érzékelő, nem történt haláleset. Egy érzékelő megvásárlása biztosan megtérülő beruházás, a gondosan megválasztott szén-monoxid-érzékelő életet menthet.

Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. Az olcsó, gyenge minőségű érzékelők megbízhatósága jellemzően nem megfelelő, ezek hamis biztonságérzetet keltenek bennünk.

A szén-monoxid-érzékelők tehát csak akkor tudják betölteni funkciójukat, ha megbízható típust szerzünk be, és azt a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítjük. Fontos tudni, hogy ezeknek érzékelőknek is van szavatossági idejük. Az érzékelők élettartama általában 5 év, ennek lejárata előtt le kell cserélni a készüléket.