Hirdetések

Befejeződött a balassagyarmati Ipolyparti Fészek Gyermekotthon korszerűsítése, a gyermekotthonok ombudsmani felújítási programja keretében, amelyben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP), továbbá az állami erdőgazdaságok vállaltak szerepet.

Hirdetések

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint az ünnepélyes átadón részt vett Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa, Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, valamint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának képviselői.

Kozma Ákos köszönetet mondott a programban részt vevő intézmények vezetőinek és munkatársaiknak, továbbá reményét fejezte ki, hogy még számos gyermekotthon felújítására kerülhet sor a jövőben.

Zambó Péter ismertette, hogy Szombathely és Veszprém térsége, valamint a baranyai régió után ez az ötödik olyan alkalom, amikor egy állami erdészeti társaság támogatásával újult meg egy gyermekek elhelyezésére szolgáló intézmény. Az együttműködés jól mutatja, tette hozzá, hogy az erdészeti társaságok számos fontos társadalmi küldetésben vesznek részt.

A közleményben kitértek arra, hogy az alapvető jogok biztosa kiemelt figyelmet fordít a gyermekek jogainak védelmezésére. Ennek jegyében folyamatosan nyomon követi Magyarországon a gyermeki jogok érvényesülését, így többek között rendszeresen látogatásokat tesz hazai gyermekvédelmi intézményekben.

Ezekkel kapcsolatban megjegyezték: 2021 nyarán a Rum községben található speciális gyermekotthonban tartott ombudsmani látogatás nyomán kiadott jelentés hiányosságokat tárt fel az intézménynek helyet adó épület állapotát illetően. Ezek orvoslására, a jogvédő munkán túli közvetlen segítségnyújtás érdekében az alapvető jogok biztosa kezdeményezésére indult el 2021-ben a gyermekotthonok ombudsmani felújítási programja Tóth Tamás, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, valamint Zambó Péter közreműködésével.

A gyermekotthonok közül eddig a Rumi Különleges Gyermekotthon, a Veszprém-gyulafirátóti Befogadó Gyermekotthon, a Balassagyarmati Ipolypart Fészek Gyermekotthon, valamint a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató bajai és szentlőrinci lakásotthona újult meg – olvasható a közleményben.