Hirdetések

Az ország minden térségében optimistán ítélik meg a vállalkozások a 2024. év első félévének gazdasági kilátásait – áll a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) jelentésében. A részletek között az is látható, hogy Nógrádban az egyik legmérsékeltebb a bizakodók aránya, de így is kedvezők a várakozások.

A vármegyei kormányhivatalok és a területi kereskedelmi és iparkamarák 2023-ban gyűjtöttek adatokat az országban működő vállalkozások jövő évi várakozásairól. Országszerte mindenki abban bízott, hogy 2024-ben jó kilátások várnak rájuk az üzletben, de a területi eloszlások alapján Nógrádban az országos átlagnál csekélyebb optimizmussal vágtak bele az újévi munkába.

A kutatás a országosan 1825 kis- és közepes vállalkozás rendelésállományra, beruházásokra és termelési volumenre vonatkozó várakozásai alapján készült. A kutatás adatait pontokban foglalták össze, a negatív várakozásokat mínuszos, míg a pozitív hangulatot előrejelző vállalkozások véleményét pozitív előjeles pontokkal jelölték. Mindkét irányban 100 pontig értékeltek, az eredmény pedig a térképen látható.

Jász-Nagykun-Szolnok vállalkozói látták legkevésbé lelkesen a 2024. év első részét. (forrás: GVI)

Magyarország minden vármegyéjében pozitív hangulatot vártak 2024 első félévére, Nógrádban és Fejérben állították azt a vállalkozók, hogy mérsékelten jó kilátásaik vannak, azonban a legkevésbé jó hangulatú üzleti évet reméltek a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei üzleti élet szereplői. Az országos átlag a méréskor 33 pont volt.

Kedvezőbb folytatás várnak az ország vállalkozói. (forrás: GVI)

A GVI idén februárban publikált egy újabb adatsort, amelyben már a 2024. év második félévére kérdeztek rá a vállalkozásoknál: az országos átlagkilátások a korábbihoz képest kedvezőbben alakulnak, már 41 pontos optimista véleményt fogalmaztak meg az üzleti élet szereplői. A kutatás szerint Nógrádban most az egyik legoptimistábbak a vállalkozói várakozások, a megkérdezettek 38 pontos pozitív értéket adtak az év további részére, az országos átlag 37 pont.

A gazdasági ágakat tekintve elmondható, hogy az ipar referenciakategóriához viszonyítva – a mezőgazdaság kivételével – az összes többi ágazat szignifikánsan optimistábban ítéli meg várható üzleti helyzetét. A legoptimistább várakozásokat a pénzügyi szolgáltató vállalatok fogalmazták meg.