Hirdetések

A város közgyűlése elfogadta Salgótarján idei költségvetését, amelynek főösszege 21,8 milliárd forint. A képviselők 13 igen, 2 nem szavazattal fogadták el a büdzsét. A város 2024. évi költségvetésében 21 milliárd 423 millió forintos kiadással, 19 milliárd 188 milliós bevétellel számolnak. A 2 milliárd 235 millió forint hitelből idén 517 millió forintot törlesztenek.

Fekete Zsolt (Salgótarján, Szeretem! Egyesület-DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd-Tarjáni Városlakó Egyesület) polgármester a tervezet vitájában elmondta, hogy a kiadások csökkentésére hozott intézkedési terv, a kormányzati támogatás és a saját bevételek realizálása a körültekintő és takarékos gazdálkodás mellett, biztosította a fizetőképesség megőrzését.

Mint ismertette, a költségvetés főösszege az előző évben tervezetthez képest 7, 9 milliárd  forinttal, 56,8 százalékkal nőtt.

A felhalmozási szektor bevételi főösszege 111 milliárd, ez 7,1 milliárddal nőtt az előző évhez képest. A jelentős mértékű növekedés oka, hogy a költségvetésben megtervezték a TOP Plusz projekteket a pályázni kívánt összeggel, illetve már beadott pályázatokat is.

Beruházásokra 4,2, felújításokra 6,5 milliárd forintot különítettek el, ezek döntő részét pályázati pénzből valósítják meg.

Az idei fejlesztések között lesz a belvárosi rekreációs területek kialakítása és felújítása, a Gorkij és a Kemerovó lakótelep rehabilitációja, közösségi rekreációs területek fejlesztése a Tóstrandon és környékén, a parkolási infrastruktúra fejlesztése, a turistafogadás feltételeinek javítása és attrakcióbővítés Somoskőn, turisztikai fejlesztés Eresztvényben, a hajléktalanok nappali melegedőjének felújítása, vagy a szociális szolgáltatások, kiemelten az autista ellátás fejlesztése.

Elfogadták az ellenzéki Fidesz-KDNP frakció fejlesztésekre, főként útfelújításokra és térfigyelő kamerákra vonatkozó, 77 millió forint összköltségű javaslatait.

Tolnai Sándor, a Fidesz-KDNP képviselője kiemelte, hogy jelentős mértékben nőttek az önkormányzat bevételei, különösen az iparűzési adóbevétel, ami a helyi gazdaság erősödését mutatja, ugyanakkor a nem lakás célú helyiségek bérbeadásából származó bevétel nem éri el a tervezettet, és láthatók is a városban az üres üzletek.

A csütörtöki ülésen a polgármesteri pulpituson mindvégig egy barna játékmackó foglalt helyet.

Fekete Zsolt polgármester, aki maga is a gyermekvédelemben dolgozott, a napirendek előtt arról beszélt, hogy az állami gondozásban felnövő gyerekek sokat sérülnek fiatal életükben, bár rengeteg elhivatott szakember dolgozik azért, hogy viszonylagos biztonságérzetben nőhessenek fel.

Vérlázítónak nevezte, „amikor ilyen beteg emberek, mint a bicskei gyermekotthon vezetői, visszaélnek a gyermeki kiszolgáltatottsággal”, és azt is, hogy „a pedofil segítője kegyelmet kaphatott az országos Fidesz-KDNP vezetésének legfelsőbb szintjéről”.

Fekete Zsolt azt mondta, az ügynek csak azért lett következménye, mert nyilvánosságra került, és bírálta, hogy az országot vezető pártszövetség részéről azóta sem kért senki elnézést az áldozatoktól, „őket senki nem tartotta fontosnak”.

Salgótarján vezetője hangsúlyozta: kiállnak a pedofil bűncselekmények áldozatai mellett, és ezt, a pécsiekhez hasonlóan, leragasztott szájú plüssmacival szimbolizálják.