Hirdetések

Különböző kutatók, különböző eredmények – azonban eddig mindegyiknél közös, hogy Nógrádban elsősorban Nyugaton jó élni. Ezúttal az MBH Jelzálogbank élhetőségi rangsorát böngésztük végig, amelyben az ország 174 járását és Budapestet is értékelték szempontjaik szerint. Lássuk az eredményeket!

Megfizethetők vagy egy élet munkája is kevés egy lakás vásárlásához? Tartani kell a sok bűnözőtől vagy biztonságos a hely? Szeretik a várost a multinacionális üzletek vagy elkerülik azt? Ezek mellett az oktatás elérhetősége, az egészségügyi szolgáltatások köre és a munkalehetőségek is az osztályzás részei az MBH Jelzálogban felmérésében. A legjobb mutatókat birtokló járás az elérhető maximális 100 pontot kaphatja. Máris speciális, hogy ebben a rangsorban a fővárosé a 100 pont úgy, hogy jogi értelemben nem számít járásnak. Ettől eltekintve az adatok szerint Budapest a legjobb.

A vidék legélhetőbb helye Pilisvörösvár környéke, ám a fővároshoz képest „drámaian rosszabb” mutatókkal: 58,7 pontjával áll a második helyen. A TOP10 tagjai még sorrendben Pécs, Debrecen, Veszprém, Szeged, Budakalász, Győr, Dunakeszi és Bácsalmás.

A 10 legélhetőbb hely Magyarországon. (forrás: MBH Jelzálogbank)

Nógrád legjobban teljesítő járása a legnyugatibb ponton fekvő Rétság, amely a lista 53. helyén áll 48,9 ponttal. Tőle már keletebbre, a szomszéd Balassagyarmat a következő, amely 46,9 ponttal a lista 69. helyét foglalta el.

Kelet-Magyarország legélhetőbb helyei. (forrás: MBH Jelzálogbank)

A bűnözési adatok alapján a legkevésbé élhető Szécsény, Salgótarján, Bátonyterenye és Pásztó környezete. Szécsény helyzetét a munkaerőpiacra kapott alacsony pontszámok, Bátonyterenye pozícióját pedig a kulturális szolgáltatások hiánya is rontja a statisztikában.