Hirdetések

Jelentős értékre elkövetett lopás és közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt őrizetbe vettek három nógrádszakáli férfit, akik ellopták a Nógrádszakál és Litke közötti vasúti légvezetéket, amivel 20 millió forint lopási és 1,5 millió forint rongálási kárt okoztak.

Hirdetések

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfő reggel a police.hu-n azt írta, a Magyar Államvasutak Zrt. dolgozóinak bejelentése alapján ismeretlen elkövetők ellopták a Nógrádszakál és Litke közötti nyílt vasúti pályaszakasz mellett húzódó, 4,5 kilométer hosszú légvezetéket.

A tájékoztatás szerint a tolvajok a vezeték fa tartóoszlopait – 36 darabot – láncfűrésszel kivágták, és a kidöntött póznákról levágták a vezetéket. Ezzel az elkövetők 20 millió forint lopási és 1,5 millió forint rongálási kár okoztak. Azzal nem számoltak, hogy a kivágott oszlopok egy része a sínekre dől, amely így veszélyeztette a szerelvények biztonságos közlekedését, valamint a nyílt vonali sorompókezelő elérhetetlenné vált, így őt nem lehetett értesíteni a szerelvények érkezéséről.

Azt írták, a bejelentést fogadó szécsényi nyomozók március 6-án nógrádszakáli lakásukon elfogták a 26, 29 és 34 éves férfiakat, akik kihallgatásukon a bűncselekményeket elismerték. Vallomásuk szerint február 29-én pénzszerzési szándékkal először az oszlopra mászva kezdték el lecsipkedni a légvezetéket, de a fárasztó és lassú módszer helyett másnap inkább a faoszlopok kivágása mellett döntöttek. Így is másfél napig tartott a lopás, 15 alkalommal fordultak az autóval, amíg elszállították egyikük házához a vezetékeket, amelyekről leégették a szigetelést, és szelektálták a réz, alumínium és acél összetevőket. A rendőrség a vezeték egy részét lefoglalta, az elkövetőket őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatásukat – olvasható a közleményben.