Angry driver is honking and is yelling by sitting of a steering wheel. Road aggression concept. Traffic jam.
Hirdetések

Az ügyészség fellebbezése nyomán kapott súlyosabb büntetést az a 34 éves vanyarci férfi, aki egy kisbusszal elütötte haragosát.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség 2020 szeptemberében emelt vádat a férfi ellen, aki 2020. január 27-én délután Vanyarcon egy kisbuszt vezetve észrevette az út szélén gyalogló haragosát. Elhatározta, hogy megijeszti sétáló férfit, ezért ráhúzta a kormányt, azonban a satufékezés ellenére sem sikerült időben megállnia mögötte, így elütötte áldozatát, aki az ütközéstől egy kapunak zuhant. Ezt követően a vezető kiszállt, és veréssel fenyegette meg az elütött férfit, amitől csak a sofőrrel utazó másik férfi közbeavatkozása tudta visszatartani. Az elütött sértett könnyű sérüléseket szenvedett.

A férfi egyesített büntetőügyeiben a Pásztói Járásbíróság 2023 áprilisában hozott ítéletet, és őt garázdaság, többrendbeli közúti veszélyeztetés és segítségnyújtás elmulasztása bűncselekmények miatt halmazati büntetésül 2 év 6 hónap fegyházra, 3 év közügyektől eltiltásra és 5 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

A döntéssel szemben az ügyészség – súlyosítás érdekében – fellebbezéssel élt. A Nógrád Vármegyei Főügyészség – a járási ügyészség indokait fenntartva – kifejtette, hogy a többszörös visszaesőként többszörös bűncselekményi halmazatot megvalósító, vezető engedéllyel nem rendelkező, de rendszeresen vezető és notórius közlekedési szabályszegő vádlott a közlekedési szabályok szándékos megszegésével mások testi épségét veszélyeztette, ezért a járművezetésre alkalmatlan. Vele szemben kizárólag a végleges hatályú közúti járművezetéstől eltiltás, és a hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása lehet visszatartó erejű.

A másodfokon eljáró Balassagyarmati Törvényszék egyetértve az ügyészi fellebbezésben foglaltakkal a férfivel szemben kiszabott szabadságvesztést 3 év 5 hónapra, a közügyektől eltiltást 4 évre súlyosította, és a vádlottat a közúti járművezetéstől végleges hatállyal tiltotta el.