Hirdetések

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze vádat emelt egy 71 éves pásztói nő ellen, aki nem vette észre a gyalogos átkelőhelyen közlekedő sértettet és autójával elütötte.

Hirdetések

A vád szerint az 53 éves sértett 2023. április 26-án délelőtt haladt át Pásztó belvárosában egy táblákkal is jelzett gyalogos átkelőhelyen.

A 71 éves vádlott mérsékelt sebességgel, kb. 25 km/h-val haladt autójával, azonban figyelmetlenül közelítette meg az általa jól ismert szakaszt, nem vette észre az elé a zebrán balról behaladó gyalogost, ezért elütötte őt.

A nő az úttestre zuhant, az ütközés következtében súlyos sérüléseket szenvedett.

A baleset oka az volt, hogy a vádlott megszegte a KRESZ vonatkozó rendelkezéseit, mert a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak nem adott elsőbbséget, holott azt a helyet, ahol a gyalogosoknak elsőbbsége van, járművel csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel szabad megközelíteni úgy, hogy a vezető elsőbbségadási kötelezettségének – akár megállással is – eleget tudjon tenni.

A járási ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolta meg a nőt, vele szemben pénzbüntetés kiszabására és közúti járművezetéstől eltiltásra tett indítványt.

Az ügyben a Pásztói Járásbíróság dönt.