Hirdetések

Lézeres csővágóberendezéssel nyűgözte le a szakmai zsűrit a rétsági Exasol Kutató, Fejlesztő Kft. egy regionális innovációs versenyben. A Magyar Tudományos Akadémia és három észak-magyarországi gazdasági testület közös díját az innovatív technológia alkalmazásáért és a termékfejlesztésben elért kiemelkedő eredményért ítélték oda.

A Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottsága, valamint észak-magyarországi kereskedelmi és iparkamarák januárjában hirdettek pályázatot az Észak-magyarországi Innovációs Díj elnyerésére – írta közleményében a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK). A felhívást az innovatív technológiában, termék- és szolgáltatásfejlesztésben, vagy informatikai rendszerfejlesztésben akár nemzetgazdasági szinten, akár régiós szinten kiemelkedő eredményt elért vállalkozásoknak hirdették meg. Az értékelésnél a kutatás-fejlesztés eredményeként létrejövő gazdasági hasznosulásra, az eredetiségre vagy újszerűségre, a társadalmi hasznosságra és a tudományos eredmények adaptálására voltak figyelemmel a bírálók.

Lézeres vágóberendezés az Exasol KFT. rétsági üzemében. (fotó: exasol.hu)

Nógrád vármegye egyedüli nyertes a szendehelyi székhelyű, de Rétságon üzemelő Exasol Kutató, Fejlesztő Kft. lett. A 2008-ban alakul Exasol Kft. barnamezős beruházásban hozta létre 3 ezer négyzetméteres rétsági telephelyét, ahol apró és bonyolult alkatrészek mikron pontosságú lézertechnológiás megmunkálásával foglalkoznak. Tevékenységük során kis energiákat és teljesítményeket használnak, jellemzően magas frekvencia és a rövid impulzushossz mellett. Ennek következtében egyenletes és jó minőségű a vágási felület, a hőhatászóna minimalizálása mellett. Az általuk használt lézertechnikát alkalmazzák többek között az ékszerek, mérőműszerek, orvosi és elektronikai eszközök előállításában.