Hirdetések

Szent-Györgyi Albertről elnevezett díjat kap a balassagyarmati sebész, aki 1979-ben kezdte orvosi pályáját a városi kórházban. A közéleti aktivitásáról is ismert szakember idén közönségdíjat nyert a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány pályázatán. A díjátadó áprilisban lesz.

Dr. Czelenk Ferenc a felvidéki Csábon született, Füleken 1970-ben érettségizett, aztán a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen megszerzett orvosi diplomáját követően elsőként a nagykürtösi kórházban, majd nem sokkal később Balassagyarmaton helyezkedett el sebészként. 1982 óta él családjával a városban.

Dr. Czelenk ma is aktív, nem csak tesi gyógyításban vesz részt, közéleti tevékenységével a trianoni békeszerződés okozta sebek lelki megszüntetésén is dolgozik. A Goodwill Pharma pályázatára a Magyarok Világszövetsége elnöke írta az egyik legfontosabb ajánlást:

Dr. Czelenk Ferenc nem csak egy nagyszerű orvos, akiért rajongnak betegei. Ő elkötelezettje minden igaz magyar ügynek is. Amikor 2004-ben a külhoni magyarok magyar állampolgárságának visszaadásáért folytattuk a népszavazási aláírásgyűjtést, Dr. Czelenk Ferenc volt a legtöbb aláírást gyűjtők egyike. Öt évvel ezelőtt, a Trianonról folytatott Nemzeti konzultációnk során társaival több mint kétezer aláírást gyűjtött Balassagyarmaton.

– írta róla Patrubány Miklós a Magyarok Világszövetsége elnöke.

Dr. Czelenk Ferenc a múlt héten lezárult voksoláson Észak-Magyarország legjobb közönségdíjas orvosa lett. A szavazás előtt bárki jelölhetett olyan szakembert, aki cselekedetével megmentette betege életét, vagy a mindennapi orvosi munkája során olyan elhivatottsággal praktizál, melyben odaadással, tudományos igényességgel és humanitárius szemlélettel segít a hozzá fordulókon. A szabályok szerint a régióban évente egy orvos kaphatja meg ezt a díjat, azonban 2024-ben szavazategyenlőség alakult ki, ezért Dr. Kiss Zsolt törökszentmiklósi háziorvossal osztozva kettejüknek ítélték oda az elismerést.

A díjátadó ünnepség április 18-án a Magyar Tudományos Akadémián lesz.