Hirdetések

Az ügyészség indítványával egyezően döntött a Balassagyarmati Törvényszék egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei nő polgári peres ügyében, akit korábban állatkínzásért ítéltek el.

Hirdetések

A vádlott ellen az Ózdi Járási Ügyészség nyújtott be vádiratot 2022 júniusában. E szerint a nő a megelőző években borsodi lakóhelyén egy mindössze 2 méter hosszúságú láncra kötötte ki a fekete színű, puli jellegű kutyáját. Az állatot elhanyagolta, nem gondoskodott róla megfelelően, majd 2021 decemberében kiköltözött az ingatlanból, hátrahagyva a kutyát.

A fizikailag rossz állapotba került állat elszabadult az ingatlanból, a településen kihelyezett szemetesekből szerzett magának élelmet, majd eltűnt.

A nő beismerte a bűncselekmény elkövetését, az illetékes járásbíróság pedig állatkínzás miatt jogerősen négy hónap fogházbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását egy évre felfüggesztette.

A marasztaló ítéletet követően a Nógrád Vármegyei Főügyészség közérdekvédelmi szakága keresetet nyújtott be az azóta itt élő nő ellen, melyben indítványozta, hogy a bíróság tíz évre tiltsa el az ebtartástól, mert kutyájával szembeni bánásmód alkalmas volt arra, hogy hogy annak fájdalmat, szenvedést, maradandó egészségkárosodását, vagy pusztulását okozza. A később elszabadult, szabadon kóborló kutyánál fennállt a fertőző megbetegedés és baleset bekövetkezésének reális esélye is.

A Balassagyarmati Törvényszék polgári bírája – osztva az ügyészi keresetben szereplő indokokat – jogerős bírósági meghagyásában a gazdát 10 évre eltiltotta az ebtartásról.