Hirdetések

Információs táblák mutatják be Balassagyarmat első parkjának öreg lakóit. A jó és rossz időket megélt fákkal több generáció is találkozhatott már sétája során, de egyáltalán nem biztos, hogy ismerik őket. Mostantól névjegykártyájuk is van ezeknek a növényeknek.

A Palóc Liget története 1897-ben kezdődött, akkor határozták el a város vezetői, hogy parkot alakíttatnak ki. A nyertes pályázó ötletéből egy erdészeti szakember vezetésével valósult meg az elképzelés. Az akkor elültetett fák egy része ma is a Palóc Liget lakója.

 

Játszótér épült a liget belső területére. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Azonban eddig szinte semmit sem tudhatott meg a hely élővilágáról az, aki a ligeti gyalogutakon sétált. A közelmúltban lezárult egyik városfejlesztési pályázat keretében információs táblákat helyeztek el a Palóc Ligetben, amik részletesen bemutatják a fák jellemzőit. Kiderül az is, hogy a belvárosi parkot a csuszkák és a mókusok is szeretik, akik mellett az erdei fülesbagoly és a denevér is szomszédként él.

 

A tökéletes pillanatra várva. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Cikkünk készítésekor éppen két fotós hölggyel is találkoztunk a Palóc Ligetben, akik szerint a park gazdag élővilága kedvelt fotótéma. Tavasszal, amikor még csak ébred a természet és nem lombosak a fák, könnyebben tudják megörökíteni az ágakon ugráló madarakat, ezért jártak kint kedden délután.

 

Azt is elmondták, hogy a ligetből Vácra utaznak, ahol egy gyönyörű nárciszmezőn fognak fotózni. Hozzátették: sajnos, az elmúlt években nagyon sok ember talált rá a Sejce-dűlői mezőre, és károkat is okozott a nagy tömeg. Nagyon szomorú, hogy nem tudnak vigyázni a természetre – jegyezték meg sajnálattal a fotós hölgyek.