Hirdetések

A helyi közösségek fejlődési lehetőségeit vizsgáló kutatást közölt az Egyensúly Intézet. A tanulmányt készítők álláspontja szerint a gazdagabb és boldogabb Magyarország felé az életerős és cselekvő közösségek vezetnek. A felmérésben legalább két önkormányzati ciklus adatait és eredményeit vizsgálták.

A lakások négyzetméterára, az egy lakosra jutó jövedelem, az iparűzési adó egy főre jutó mértéke és a bűncselekmények száma – a szinte minden hasonló tanulmányban olvasható alapvető mérőszámokon kívül az Egyensúly Intézet azt is vizsgálta, hogy egy településen belül hány játszótér van, mennyien járnak kulturális rendezvényekre, vannak-e alkotóközösségek.

A kutatás eredményeként megállapított településindex a szakemberek írásos véleménye szerint alkalmas lehet arra, hogy

minden döntéshozó és érdeklődő olvasó számára követhetővé válhasson az egyes magyar települések fejlődésének üteme. A településindex lehetővé teszi, hogy az egyes települések fejlődését az adatok alapján lehessen megítélni, emellett segíti a döntéshozókat azoknak a területeknek az azonosításában, amelyek célzott fejlesztése révén hazánk helyi közösségei még sikeresebbé és erősebbé válhatnak.

Az összesen 53 indikátor alapján összeállított városi rangsorban a vármegyeszékhelyek legjobbja Székesfehérvár. A kutatók magyarázata szerint 202 ezer forinttal ott a legmagasabb az egy főre jutó iparűzési adó, 2,02 millió forinttal kiemelkedőnek számít az egy főre jutó éves jövedelem és szintén előnyként értékelték a kiugróan sok vendéglátóhelyet és kereskedelmi egységet. Mint írták: 10 ezer lakosra 102 egység jut Székesfehérváron. A Budapest nélkü számított 18 vármegyeszékhely között Salgótarján a 18. lett.

Az 5.001 és 15.000 fős városok rangsorában Balatonfüred áll az élen többek között a vendéglátóhelyek, az átlagos ingatlan négyzetméterárak, a személyi jövedelemadó befizetések magas száma miatt. Meg kell jegyezni, hogy az utóbbi paraméter esetében a Pest vármegyei Aszód versenyben van Balatonfüreddel. A kutatás kiemeli, hogy a rangsorban ötödik helyen végzett Aszódon 100 lakosra 54 adófizető jut, amely a Balaton-parti városhoz mérhető adat. Ugyanebben a kategóriában Balassagyarmat a 29. helyezett, Nógrádon belül az első olyan város, amely a vizsgált időszakban a legtöbbet fejlődött – állapítja meg az Egyensúly Intézet kutatása.

helyezésváros
29.Balassagyarmat
75.Pásztó
140.Szécsény
152.Bátonyterenye
forrás: A jövő települései Magyarországon (2023), 5.001-15.000 fő kategória

Az 5.000 fő alatti kistelepülések kategóriájában Nógrád legkisebb városa, Rétság a 154. helyen végzett.