Hirdetések

Öt évtizednyi gyűjtőmunka megy kárba, ha Vác önkormányzatán múlik a helyi kultúra – mondta a Megafon rádió 91,9 MHz ma reggeli adásában Papp László műgyűjtő, miután sorban felszámolják a városban a korábbi alkotómunka eredményeit. A kulturális szakember szerint ok nélkül szüntetnék meg a különböző gyűjteményeket.

Meglévő és előkészített gyűjteményi tárlatokat zárna be Vác városvezetése egyelőre érthetetlen okból – mondta a rádióban Papp László. A műgyűjtő korábban 8 napot kapott arra, hogy kiköltözzön abból az épületből, ahol mindez eddig megtalálható volt.

Papp felsorolta, hogy húsz ismert művész dolgozott az elmúlt néhány évtizedben Vác környékén és a Dunakanyarban, akik koruknál fogva olyan hagyatéki őrzőhelyet kerestek, amit Vácban eddig megtaláltak. A műgyűjtő szerint egy művész nem élete végén hal meg, hanem amikor alkotásainak bemutatását felszámolják. Az utókor számára történő megőrzés ezért vált bizonytalanná most.

A kultúrát nem támogató városvezetésnek én lettem az első számú ellensége. Ha én nem vagyok, akkor ezek a gyűjtemények nem lennének. Arról volt szó, hogy nyolc napon belül vigyem el innen az öt évtizedes gyűjteményt ahová akarom.

Azonban kiderült, hogy Vác önkormányzata még nem rendelkezett a gyűjteménynek helyet adó épület tulajdonjoga fölött akkor, amikor bejelentették, hogy a tárlatot fel kell számolni. Ugyanis a ház a Magyar Államkincstár kezelésében áll, de mégis Vác kezelésében. Papp László még éppen akkor tudott állami segítséget kérni, mielőtt a városi önkormányzat megszerezte volna az ingatlant.

Az államkincstártól rövid időn belül megkapták a levelet, hogy nem kapja meg a város, sőt a kezelési jogot is azonnali hatállyal elvették tőlük. Így megmaradt a gyűjtemény. A Dunakanyar Védegylet Alapítvány ebben nagy segítségemre volt, ezt nem tudtam volna egyedül elintézni.

Hozzátette: hiába állt városi kezelésben az épület, a lassan országos hírű kulturális gyűjtemény védelmére semmit sem költöttek. Mai napig beázik a ház, ezért a segítség ilyen értelemben is jókor jött, Rétvári Bence országgyűlési képviselő is közben járt annak érdekében, hogy ne dőljön romba az ingatlan – mondta.

A tárlatok a beázással érintett területek kivételével ma is megtekinthetők. Most készítik elő az éppen 100 éve született Dániel Kornél festőművész gyűjteményét, aki 25 évig vezette a zebegényi nemzetközi szabadiskolát és Schéner Mihály Munkácsy- és Kossuth-díjas festő-, szobrász- és grafikusművészt is ünnepelni fogják egy tárlattal.

Többek között

Papp László az alábbi gyűjtemények gondozásában vállalt szerepet  Vácon az elmúlt öt évtizedben:

Hincz Gyula kétszeres Munkácsy-díjas és Kossuth-díjas érdemes és kiváló festőművész. 1980-ban 107 művet ajánlott fel a város részére.

Cser Károly szobrászművész emlékszobája. Az alkotó Vác hősi emlékművét készítette el, országszerte több köztéri alkotása is látható. 1956-ban lányával közösen építette a szegedi óratornyot.

A füzérmintás oszlopkályhákból, neogótikus és csipkés burkolatú mesefigurás huzamkályhákból, és öntöttvas kályhakülönlegességekből álló, Közép-Európa legnagyobb öntöttvas gyűjtemény

Sajdik Ferenc karikaturista, Kossuth-díjas grafikus hagyatéka.