Hirdetések

Nagy érdeklődést váltottak ki a ma késő délután Szécsény közelében Magyarország légterébe belépett, katonai gépeknek látszó repülők. Számos internetes fórumon találgatták az egyik legérdekesebb kérdést: miért szálltak alacsonyan.

Az ukrán-orosz háború kitörése óta követjük az ipolyinfo.com-on a térségben felbukkanó katonai repülőgépek nyomát. Többször sikerült annyit megtudni a szinte mindig Balassagyarmat fölött, feltűnően hangosan és nappal közlekedő repülőkről, hogy azok valamilyen militáris célú járművek, de további érdemi hiteles információt hivatalos megkeresésre sem kaptunk.

Ma délután Szécsénynél lépett be a magyar légtérbe két katonai kinézetű repülő, de legalább is szokatlan színe mindenképpen erre engedhet következtetni. Az internetes fórumokon Nógrád vármegye számos településéről jelezték, hogy látták a gépeket, amik nagyon alacsonyan szálltak.

Két gép adatait a nyilvánosan elérhető radarinformációkból az ipolyinfo.com gyűjtötte össze, és kiderült, hogy Airbus A319 típusú csapatszállító repülőgépeket láthattak, amelyeket aztán további kettő követett. A repülőket nem csak Szécsénynél figyelték meg, hanem a vármegye keletibb területein, a 21-es út fölött is többen látták. Arról a további két gépről, amelyek máshol is felbukkantak, egyelőre nem találtunk publikus adatokat.

Úgy tudjuk, az Airbus gépek a Magyar Honvédség állományában vannak, amelyeket még 2018-ban vásároltak. A Hungarian Air Force feliratú szürke repülők teher- és személyszállításra is alkalmasak. A ma látott járművek a radarinformációk alapján Kecskeméten szálltak le.

Az egyik repülőgép, ahogyan Etesen látták. (forrás: fb.com)
És ahogyan Szécsényben látták. (forrás: fb.com)