Hirdetések

Négy járás, hat település önkéntes mentőcsoportjának rendszerbeállító és minősítő gyakorlatát tartotta meg a tegnapi napon a Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Dunakeszin. A mentőcsoportok tagjai különböző szituációs feladatokon keresztül a képességeknek megfelelően terepen végrehajtott alapvető vízkár-elhárítási, műszaki mentési feladatokat hajtottak végre.

A gyakorlatot Dunakeszi Város polgármestere nyitotta meg, aki beszédében megbecsüléssel szólt az önkéntesek nélkülözhetetlen és áldozatos munkájáról. A polgármester a szavaiban kiemelte katasztrófahelyzetben kulcsfontosságú a mentőcsoportok szerepe, felkészültsége, szervezettsége, ezzel nő a járásban élők biztonság érzete.

A megnyitó és az elméleti felkészítés követően mindenki részt vett a munka és balesetvédelmi oktatáson, ezt követően kapták a „riasztást”, mely alapján Dunakeszi járás területére heves széllel járó vihar csap le, emiatt több nagy méretű fa dől úttestre, lakóházakra, valamint a Duna vízszintje megemelkedik, ezért védekezés és szivattyúzás vált szükségessé. A kialakult helyzet kezelésére a Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség helyszíni operatív törzset alakított ki. A kárfelszámolási és védekezési munkákban a hivatásos erők mellett az önkéntes tűzoltók is részt vesznek. A gyakorlatot Csordás László tűzoltó alezredes, a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott polgári védelmi főfelügyelője zárta és egyben értékelte a mentőcsoportok munkáját. 

A katasztrófavédelem munkájában kulcsfontosságú az önkéntesek támogatása, felkészültsége, szervezettsége, a hivatásos szervezetekkel való kapcsolata. Számos példa van arra, hogy veszélyhelyzetben a speciális önkéntes mentőszervezetek, illetve önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai aktívan részt vesznek a katasztrófahelyzetek elhárításában. A járási mentőcsoportok a nemzeti minősítési rendszer keretein belül 2013-ban rendszerbeállító gyakorlaton vettek részt, ezt követően 2014-ben sikeresen megszerezték a nemzeti minősítést, melyet ötévente kell megújítani. A megszerzett ismereteket szinten kell tartani, de az ilyen jellegű rendezvények nagyon jó alkalom az önkéntes tűzoltó és polgárőr egyesületek, civil és karitatív szervezetek közötti kapcsolatok építésére és ápolására is.