Hirdetések

Elindult a Tour de Hongrie, Magyarország legismertebb és legrangosabb országúti kerékpárversenye, amelynek mezőnyében világsztárok és a hazai élvonalbeli bringások küzdenek. A balassagyarmati Rózsa Balázs azt mondta ma reggel a Megafon rádióban, hogy minden stimmel, készen áll a nagy hajtásra! Élőben követjük az első napot!

2024. május 8-án 12:50-kor elrajtolt Karcagról a verseny, amely a hajdúszoboszlói célig 166,1 kilométert tesz meg. A szinte végig sík szakaszon három sprint cél is van, a mérőpontokat leggyorsabban elérő versenyző pontokat gyűjt az általa képviselt csapat számára.

A karcagi rajtnál a csapatbemutató színpadon Rózsa Balázs (b2), az Epronex kerékpárosa. (fotó: Pertorini Márió/tdh.hu)

A balassagyarmati Rózsa Balázs az Epronex nevű magyar csapat tagjaként, 162-es rajtszámmal látható a mezőnyben. A balassagyarmati székhelyű Megafon rádiónak ma reggel azt mondta: teljesen felkészült az öt napos versengésre, úgy érzi, az első két napon, azaz szerdán és csütörtökön tud meglepetést okozni.

ÉLŐBEN ÍRJUK

14:40 Még 100 kilométer van hátra az 1. szakasz céljáig, Hajdúszoboszlóig.

14:45 89 kilométer a célig: Hortobágynál az élen egy négy tagú boly harmadik tagjaként teker Rózsa Balázs, őket 2’14”-es hátránnyal üldözik a többiek

15:15 71 kilométer a célig: Rózsa Balázs a második helyen küzd az előre elszökött csoportban, mögöttük a 1’34”-es lemaradásban van.

15:25 A mezőny átlagosan körülbelül 52 kilométeres óránkénti sebességgel hajt.

15:30 Rózsa Balázs frissítő kulacsa üres, úgy tűnik folyadékra van szüksége, ezt jelzi éppen az őt követő csapatautóban ülő segítőknek.

15:43 50 kilométer a célig: a sorrend változatlan, azonban az élmezőny és az üldöző boly közötti idő 1’19”-re csökkent.

15:50 A televíziós kommentátorok szerint a Tour de Hongrie rendezői a mai etapot az egyik világsztár versenyző, a brit Mark Cavendish kérésére tervezték meg. A várakozás szerint Cavendish nyerheti ezt a szakaszt, miközben a gyarmati Rózsa Balázs reggel azt mondta a Megafon rádióban, hogy neki is kedvez a rajt és cél közötti teljesen sík útvonal, ezért akár meglepetést is nyújthat. A kommentátorok közben dícsérik Rózsa teljesítményét.

16:00 Ebben a pillanatban érkezett meg a vezető négyes Hajdúszoboszlóra: Filutás Viktor és Rózsa Balázs pacsizott egyet, miután néhány centiméter előnnyel Filutás nyerte a hajdúszoboszlói gyorsasági részhajrát. A gyorsasági versengés első három legjobbja versenypontokhoz jutott, ami a végső elszámolásnál lesz lényeges. A folytatásban a városon belül körpályán tekernek további 38 kilométert.

16:18 25 kilométerrel a cél előtt a négyes vezető csapatból a cseh Voltr Martin megszökött és a főmezőny 2’31”-re leszakadt tőle. Rózsáék elfáradhattak, most érte utol a peloton őket és megelőzte. Élénk szélben az átlagsebesség 33 km/óra.

16:26 A nap utolsó részhajrá versenyét Voltr Martin nyerte nagy előnnyel, 11 pontot szerzett és 7 másodperc jóváírás a jutalma. Még 19 kilométer van a célig.

16:42 7 kilométerrel a cél előtt bukás a versenyen: a 105-ös belga Vanhoucke Harm és a 165-ös, Epronex magyar versenyzője, Orosz Gergő akadt össze. Láthatólag nem történt nagy gond.

16:45 5 kilométerrel a cél előtt a peloton közepén teker Rózsa Balázs.

16:50 1,5 kilométer maradt hátra, gyorsítanak: jelenleg 71 km/óra sebességre kapcsolatak.

16:51 Óriási bukás a cél előtt 100 méterrel! Magyarok is megsérültek a sprintelésben! Közben a versenynapot az 54-es rajtszámú ausztrál Welsford Sam nyerte 3 óra 52 perc 48 másodperc alatt teljesítve a távot!

17:01 Rózsa Balázs a nap legjobb magyar versenyzője, ő kapja a verseny fehér trikóját! Ezt fogja magára húzni a holnapi versenyen, ami mindaddig rajta maradhat, amíg a nap legjobb magyarjaként ér célba.