Hirdetések
Hirdetések
Hirdetések

A Nógrád Vármegyei Főügyészség terrorcselekménnyel fenyegetés miatt emelt vádat egy 38 éves cserhátsurányi férfivel szemben, aki telefonos fenyegetéseivel kényszerítette intézkedésre a rendőrséget.

Mint arról beszámoltunk, a férfi 2023. szeptember 4-én 21 óra 20 perckor ittasan felhívta a mobiltelefonjáról a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, és közölte:

Ha a rendőrség nem megy ki a lakcímére és a rendőrök nem lövik le, akkor ő nyit rájuk tüzet, illetve golyót ereszt a fejébe.”

Azzal is fenyegetőzött, hogy rálő a rendőrök kocsijára, a kapuba pedig Molotov-koktélt tesz.

Ezt követően a férfi a segélyhívót hívta, és az operátornak azt mondta, hogy öngyilkos merényletet szeretne végrehajtani, majd robbantással fenyegetőzött: – „Robbantsak valamit? Most komolyan, tüzijátékot szeretne? Ki akarom nyírni magam, és nem egy embert akarok magammal vinni. Molotov koktélt fogok dobni még a rendőrautóra is!”

Harmadszor 21 óra 39 perckor ismét a rendőr-főkapitányságot hívta, és kérdőre vonta a rendőrséget. – „Na, hol vannak? Majd fognak jönni? Addig robbantsak egyet? Molotov-koktéllal! Csináljak valamit, hogy komolyan gondolják. Most csinálok egy kis robbantást, hogy élvezzék a házi társaságot. Majd utána beszélünk.”   

A többszöri fenyegetést a hatóságok komolyan vették és a TEK munkatársai a betelefonáló férfit előállították.

Aki abból a célból, hogy a rendőrséget arra kényszerítse, hogy valamit tegyen, erőszakos bűncselekményt követ el, megvalósítja a terrorcselekmény bűntettét. Ha ilyen cselekménnyel fenyegetőzik, a terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntettét követi el.

Az elkövetéskor a férfi ittas volt. Az önhibából eredő ittasság nem menti az elkövetőt, hiszen az alkohol hatása közismert, ezért aki szeszes italt fogyaszt, számolnia kell azzal, hogy lerészegedhet, így tettéért teljes büntetőjogi felelősséggel tartozik, sőt, az ittas elkövetés súlyosító körülménynek számít.

A Nógrád Vármegyei Főügyészség a büntetett előéletű, cselekményét kitartó szándékkal megvalósító férfivel szemben terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés miatt emelt vádat, és vele szemben az előkészítő ülésen történő beismerése esetére két év börtönbüntetés és két év közügyektől eltiltás kiszabására tett mértékes indítványt, a felmerült 362.935.-Ft bűnügyi költség megfizetése mellett.

Az ügyben a Balassagyarmati Törvényszék dönt.

Hirdetések