Hirdetések
Hirdetések
Hirdetések

Nem is csak feltételes módban, múlt időben is igaz a mondat, ha a bmx flatland országos bajnok Pozsonyi Bencéről van szó. A 35 éves balassagyarmati férfi még mindig aktív versenyző, Amerikából hazaköltözve repülőgépműszerész lett, most pedig szájsebészeti eszközök specialistája. Interjút készítettünk vele a balassagyarmati skate park nyitónapján.

Én a kilencvenes években voltam gyerek, szinte az akkori szokásként én is kaptam egy bmx-et. Te a kétezres években voltál gyerek, a szülők akkor is bmx-et vettek még a gyereküknek?

Hát, amikor én gyerek voltam, mindenki a focit részesítette előnyben. De mivel gyereknek is elég magas voltam, azt mondták nekem, hogy inkább kosárlabdázzak. Nem láttam benne fantáziát. Nekem otthon mountain bikeom volt és bmx-em is, de csak akkor kezdett igazán foglalkoztatni a bringa, amikor a 2001-es debreceni osztálykiránduláson azt láttam valahol, hogy egy srác elképesztő trükköket csinált. Akkor gondoltam, hogy valami hasonlót kell tennem nekem is. Amikor hazaértem, egyből elővettem a bmx-emet és el kezdtem csinálni trükköket. A legelső, amit mindenki megtanul az egykerekezés, utána a kormánypörgetés.

Pedig talán a mountain bike látszik előrelépésnek.

Igen, akkor már mondhatni kinőttem a bmx-et, de a látványos trükkök nagyon izgattak, azt pedig hegyikerékpárral nem szoktak csinálni. Sokkal több a bmx-ben a fantázia, úgyhogy előszedtem a padlásról. A kisebb kerekeket könnyű kezelni, gyorsabban reagálnak a kormánymozdulatokra. De semmi egyensúlyérzékem nem volt.

Pozsonyi Bence. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Mégis, a bmx speciális ágát műveled, a flatlandet.

Olyan, mint a breaktánc biciklin. Ugyanaz a kreativitás és egyensúlyérzék kell hozzá, amit fejleszteni kell. Amikor elkezdtem, ebben a leggyengébb voltam abban a társaságban, amivel együtt gyakoroltam. De hamar jött minden, rákaptam, és ment az egyensúlyozás gyorsan. Aztán motiváltnak kell lenni, mert sok időbe kerül elsajátítani egy-egy trükköt.

Láttam előbb a bemutatódat, és még azt is merem mondani, hogy mint ha művészi értéke lenne annak, amit mutatsz.

Igen, ezt úgy is szokták emlegetni, hogy a bmx művészi ágazata. Abszolút az ember saját kreativitására van bízva, hogy milyen trükköket hajt végre a talajon. Az egyetlen akadály a fizika törvénye, a gravitáció, a centrifugális erő.

Pozsonyi Bence bemutatója a balassagyarmati skate park megnyitásakor. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Mik a flatland követelményei?

Speciális bicikli kell, egy titánium villa, vagy egy titánium kormány, egy alumínium befogó mind azok, amikkel a bringa súlyát lehet és kell csökkenteni, illetve a lényeg, hogy ezeknek az anyagoknak az erőssége számít. A rosszabb alkatrészek hamar törnek, amikor az ember komolyabb trükköket csinál, akkor a vázban fellépő csavaróerő hatására elrepedhet a váz és az nagyon hátráltat. Ami a terepet illeti: teljesen sík, nullfokos dőlésszögű, minél kevesebb repedést tartalmazó talaj, amin nincs por és fű, nincs rajta kavics, szilánk sem, mert azok kivágják a kereket, amiben amúgy 9-10 bar nyomás van. Szokatlan ez egy 20 collos bmx-nél. Durva hangja van, ha szétrobban! Volt rá példa éjszaka, és volt olyan szomszéd, aki már megkérdezte, hogy mi újság…

Varázserő. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

A skate park csiszolt betonja jó erre?

Igen, de azért legyen rajta kis tapadás, amibe tud kapaszkodni a gumi! És hát gumik között is van különbség: a szélesebbtől a keskenyig, van, aki kisebb nyomáson használja. Szerintem ez a hely abszolút jó a flatland gyakorlására. Mondjuk, most még elég friss a betonozás, van még rajta egy porréteg, amit próbáltunk letakarítani. Szerintem jövő hétre bőven alkalmas lesz arra, hogy bármilyen trükk jól menjen!

Professzionális sportoló vagy. Ebből élsz, vagy van polgári munkád?

Volt olyan néhány év, amikor ez jól fizetett. Éppen megnyertem az angol bajnokságot. Közben Amerikában egy stúdió éppen bajnokot keresett egy produkcióhoz, és akkor én voltam az, felbéreltek. Egy óceánjáró hajón lévő musical darabban én voltam az a 17 éves fiú, aki az apukájától érdekes módon kap egy bmx-et, amit varázserővel ruháznak fel a táncosok, aztán nekem is jut a varázsból és ezért tudok én elképesztő trükköket csinálni. Ez egy főszerep volt. Aztán hazajöttem, repülőgépműszerészként dolgoztam. Majd váltottam a szájsebészet, implantológia irányába. Hogy mondjam… equipment specialista vagyok. Amivel a szájsebészek dolgoznak, azokat én felülvizsgálom, technikai tanácsot adok. Szerettem mindig bütykölni, elektronikával foglalkozni, ez is a bmx-ből ered! Volt olyan, amikor hét darab hátsó agyból lett összeszerelve az az egy, ami végül működött is. Élvezem ezt a mechanikai munkát!

További képek a skate parkból itt!

Hirdetések