Hirdetések

A mozgás mindennapi feltételeinek javítása érdekében 2023-ban is folytatódik az Aktív települések program: idén futókörök, bringaparkok és görparkok építésére írt ki programot Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára összesen 750 millió forintos keretösszeggel.

Az elmúlt években már közel 250 bringapálya, futókör, görpark, sítanpálya, műjégpálya, sziklamászó-útvonal, mászóterem és vasalt út kialakítását vagy felújítását támogatta a kormány.
Az Aktív települések program részeként futó Országos Bringapark Programnak köszönhetően már 84 helyen valósultak meg kerékpárpályák, és további 14 építése zajlik jelenleg is. Magyarországon elsőként Balassagyarmaton valósult meg erdei kerékpárpálya, amelynek tervét és megvalósítását a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) hagyta jóvá.

A Magyarországon 2021-ben elsőként átadott balassagyarmati erdei bringapálya. (fotó: Aktív Magyarország)

A kerékpárnál kisebb kerekű eszközökkel való sportolást is támogat a program, így idén is lehet görparkok építésére jelentkezni.

Futóköröket tervező települések számára előírás a programban, hogy legalább 600 méter hosszú, 120 centiméter széles, rekortán pályák épüljenek.