Hirdetések

A vasárnapi országgyűlési választások eredményhirdetése után máris bejelentette az Európai Bizottság elnöke: elküldik Magyarországra a jogállamisági mechanizmus elindításáról szóló levelüket. Ez az a papír, amiről korábban úgy beszéltek az uniós politikusok, hogy ha az ellenzék nyer, akkor valószínűleg nem adják postára, de ha a Fidesz marad, akkor máris borítékolják és erősen nyomják rá a bélyeget.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ma az Európai Parlament plenáris ülésén mondta, hogy felvették a kapcsolatot a magyar szervekkel és tájékoztatták Magyarországot, megküldik a kondiconalitási mechanizmus beindításáról szóló értesítést. Ez egy eljárás, amelyben határidőket szabtak meg a vizsgálat folyamatára.

A rövid bejelentés mögött az az eljárás van, amelyet az EU azért indított Magyarországgal szemben, mert uniós pénzek vélt szabálytalan felhasználásáról kaptak információt. Most mintegy 8 hónapos folyamat kezdődik, amely végén, ha tényszerűen megállapítják a problémás ügyeket, pénzt kell visszafizetni, vagy későbbi uniós támogatásokat vonhatnak meg Magyarországtól.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy reagált:

Brüsszel ne büntesse meg a magyar választókat azért, mert a választáson és a gyermekvédelmi törvény ügyében nem a Brüsszelnek tetsző véleményt fogalmazták meg!