Hirdetések

Fontos tudatosítani, hogy vidéki környezetben nem csak szükségtelen, hanem pazarló megoldás vezetékes ivóvizet használni öntözéshez – ez áll abban az ipolyinfo.com-hoz eljuttatott közleményben, amelyet egy új vízgazdálkodási terv megvalósításának részeként állítottak össze.

A Karancs mentén élők számára szerkesztett hasznos tudnivalókat tartalmazó segédletet három önkormányzat küldte el, amelyek összefogva fontosnak tartották megoldani a települések vízelvezetési gondjait. Az esetenként egyszerre nagy mennyiségben lehulló eső vagy hó különösen hegyvidéki területeken okozhat természeti és anyagi károkat, épített környezetben pedig a lakók számára jelenthet nagy kellemetlenséget.

Karancsalján, Karancslapujtőn és Karancskesziben egy pályázati beruházás részeként vállalták, hogy szemléletformáló program keretében mutatják meg a helyben lakók számára a csapadék hasznosítását. Mint írták: az esővízzel történő mosáshoz például kevesebb mosószer szükséges, mivel az esővíz lágy víz. A növények az esővizet jobban szeretik, mint a vezetékes vizet. A tetővíz-hasznosítás egyrészt költségcsökkentő (kevesebb ivóvizet kell használni), másrészt környezetkímélő tevékenység, mert nincs a közcsatornába csapadékvíz-betáplálás, kevesebb a szennyvíz mennyisége, illetve az öntözésre természetes állapotú vizet használnak. Ráadásul az eljárás mérsékeli a közterületekre kifolyó, és ott esetleg károkat okozó csapadékvizek mennyiségét is.

Ez utóbbi pedig már az önkormányzatok alapvető céljaival van összhangban, ugyanis a pályázat során az volt az elsődleges, hogy a projekt megvalósítása és fenntartása által az érintett területeken lévő belvíz kezelve legyen, az ott lévő talaj vízháztartása optimalizálódjon, a megépítésre kerülő csapadékvíz-elvezető rendszerek pedig segítsék a csapadékvíz megtartását, a felesleges csapadékvíz koordinált módon történő eljutását a befogadókig.