Magyarország lakóinak körülbelül 30%-a él Budapesten és annak közvetlen környezetében. A közelmúltban elszabadult ingatlanárak és a járványhelyzet most már együtt mondatja ki a fővárosiakkal: kijjebb kell költözni.

Hirdetések

 

És lépnek is a Budapesten élők: a belvárosi kerületekben átlagosan 10%-kal kevesebben laknak az elmúlt 3 év viszonylatában, mint korábban. A Központis Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az elköltözők a fővárost övező, elsősorban nagyobb településeken jelentek meg: Érden, Nagykovácsiban és Veresegyházán figyelték meg a legnagyobb beköltözéseket.

A budapesteskornyeke.hu hírportálnak Nagykovácsi polgármestere azt mondta: „Nagykovácsi megtelt”. Kiszelné Mohos Katalin úgy nyilatkozott: a falu 10 ezer fős lakosságának legnagyobb része igazán jó módú, gazdag emberekből áll, akiknek lennének további tervei a településsel, de megállljt kell mondani, mert élhetetlenné válik a település. Már most is sokszor vízhiány van Nagykovácsiban, mert túlnőtte magát a település.

Az extrémnek tűnő példa mellett a közlekedés is rosszabb lett az agglomerációban: a tapasztalatok szerint 2010-hez képest több mint 30 perccel hosszabb az autósok utazása a környékről a fővárosba,