Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges hadműveletet rendel el Ukrajna területére.
Hirdetések

Ma hajnalban az orosz elnök „különleges katonai műveletet” rendelt el Ukrajnában. Vlagyimir Putyin egy tévébeszédben mondta ki: a helyi lakosságot akarja megvédeni az elmúlt nyolc év kijevi rezsim által végzett népirtásától, és azt is mondta: „nácimentesítésre” törekszik.

Hirdetések

A donbászi népköztársaságok segítségkéréssel fordultak Oroszországhoz. Ezzel kapcsolatban úgy döntöttem, hogy különleges katonai műveletet hajtok végre. Célja a kijevi rezsim által bántalmazásnak, népirtásnak kitett emberek védelme nyolc éven keresztül, és ennek érdekében Ukrajna demilitarizálására és azoknak a bíróság elé állítására fogunk törekedni, akik számos bűncselekményt követtek el civilek, köztük Oroszország állampolgárai ellen

– mondta az orosz elnök a ma hajnali televíziós beszédben. Azt is hamar közölte, hogy mindez nem az ukrán nép ellen történik, sőt, elfoglalni sem akarja Ukrajnát. Putyin szerint ez azok ellen szól, akik túszként kezelik Ukrajnát, és az oroszok ellen próbálnak fellépni.

Kijevi lakosok hagyják el a várost 2022. február 24-én

Az orosz elnök felajánlotta, hogy azok az ukrán katonák, akik leteszik a fegyvert, szabadon távozhatnak, de ha vérontás lesz, akkor az teljesen az ukrán vezetése bűne.

Közben a hírre reagálva az ukrán főváros, Kijev lakói menekülni kezdtek, a főútvonalakon zsúfolttá vált a forgalom és várhatóan a környező országok határátkelőhelyein is torlódás várható.