Hirdetések

Az ukrán-orosz háború elől Magyarországra menekülők részére indult balassagyarmati adománygyűjtés sokak számára különös jelentőségű lehetett, mert két nap után már a beérkezett felajánlások elszállítását is meg kellett oldani.

Hirdetések

A térségi országgyűlési képviselő, Balla Mihály pénteken hirdetett jótékonysági akciót az Ukrajnából Magyarországra menekülők javára, kérésére már vasárnap délre megtelt a vármegyeházán kialakított ideiglenes raktár. Balla mint az akciócsoport koordinátora akkor azt mondta, hogy a következő lépés a másnapi szállítás lesz, mert szerinte aki gyorsan ad, az kétszer ad.

Másnap kora reggel valóban elvitték Balassagyarmatról az adományokat, hat kisbusz és három személyautó telt meg elsősorban tartós élelmiszerekkel, és a képviselő kérésének megfelelően a családok további segítésére pelenkákat is csomagoltak. Balla azt is elmondta: mintegy hatszázezer forint értékben vény nélküli gyógyszereket is vittek, mindez – állítása szerint – most a legfontosabb elsődleges segély lehet.

Az ipolyinfo.com elkísérte a hétfőn reggel fél nyolckor indult adománykonvojt, amelyben többek között a térségi önkormányzatok által az akcióra felajánlott, nemzeti színű zászlókkal díszített kisbuszok indultak el az ország legkeletibb térségébe.

Vásárosnaményban a helyi parlamenti képviselő várta a konvojt az ipari parkban, ahol az egyik cég üres raktárába pakolták ki civilek a több mint 5 millió forint értékű adományt.

Közben Tilki Attila helyi országgyűlési képviselő Balla Mihályt ölelgette, majd széles mosollyal és hangosan azt hirdette a környezetében állóknak, hogy

a Nógrád megyeiek voltak az elsők, akik segítséget ajánlottak fel és a nógrádiak az elsők, akik el is hozták adományukat.

Hozzátette: a raktárba pakolt adományokat segélyszervezetek közreműködésével osztják szét.

Balla azt mondta: ezzel még nincs vége, mert miközben a szállítmánnyal utaztak, Balassagyarmatról folyamatosan azzal hívták őt, hogy még mindig jönnek a felajánlások, ezért a továbbiakban is számíthatnak rájuk.

Aztán beszálltak Tilki Attila autójába és együtt mentek el megnézni azt a tíz kilométerrel arrébb lévő határátkelőhelyet, ahol az előző napokban több százan gyalogosan jöttek át a magyar területre. A beregsurányi átkelő most nyugodt volt, a hétvégén történtekre már csak a hátrahagyott sátrak emlékeztetnek, amiket az út menti szántóföldön vertek fel.

6:15 Balassagyarmaton bepakolják az adományokat
7:30 Elindult a konvoj
11:30 Érkezés Vásárosnaményba
11:40 Vásárosnaményban kipakolnak.
12:00 Balla Mihály és Tilki Attila a beregsurányi határállomásnál
Látszólag nyugalom van Ukrajna felé.
12:30 Család távozik a befogadó állomásról.
Fiatal menekültek buszhoz rohannak.

A határt felügyelő rendőrök kérésére máris tovább indult az autó, Balláék átmentek a helyi befogadó állomásra, ahol Ukrajnából menekült családokkal találkoztak. Egy öt tagú kárpátaljai család azt mondta, hogy épp most jöttek át két kisgyerekkel, de apjuknak a háborúba kellett mennie, mert ott ez a szabály. Nem tudják még, milyen segítségre számíthatnak, elhúzódó harcról beszélnek Ukrajnában.

Balla Mihály országgyűlési képviselő a kora délutáni hazaindulás előtt azt mondta az ipolyinfo.com-nak: folytatják a gyűjtést, de mivel a vármegyeházán működő középiskolát nem akarják zavarni, ezért mostantól a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban várják a felajánlásokat reggel 8-tól délután 6-ig.

Hirdetések