Hirdetések

A Ukrajnából a háború elől menekülők többsége a tapasztalatok szerint a magyar határ átlépése után megkapja a hivatalos segítséget az itt tartózkodásra, aki pedig mégsem, annak önként kell jelentkeznie a maga érdekében.

Balassagyarmat polgármestere azt mondta az ipolyinfo.com-nak, hogy a városban már hétfő óta tudnak arról, hogy több ukrán menekült is érkezett, akik többsége a helyi idegenrendészeti szálláshelyen kapott átmeneti menedéket, egy 5 fős család pedig városi rokonukhoz érkezett meg.

Csach Gábor azt mondta: mindannyian megtették a hivatali teendőket ahhoz, hogy aztán állami segítséget is kaphassanak, azonban egy esetleges nagyobb menekülthullámban már lehetnek olyanok is, akik nem is gondolnak ennek fontosságára.

Éppen ezért a polgármester a helyi lakosságot is arra kéri, hogy ha találkoznak ukrajnai menekültekkel, mondják el nekik, hogy keressék fel a helyi idegenrendészetet, ők tudnak segíteni a legális itt tartózkodáshoz.

Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság – Balassagyarmat

Kossuth utca 43. (bejárat az Ady utca felől)
+36 35 501-041
emr@gov.hu

Csach Gábor közölte azt is: felkészültek a helyzet súlyossá válására, ezért felmérték a városi szálláshely lehetőségeket, erről a katasztrófavédőket is tájékoztatták, továbbá együttműködnek a bevándorlási hivatallal és a kórházzal.

Hozzátette: a háború kitörése óta összesen 36 menekült érkezett a városba.