Hirdetések

Nem sokkal 17 óra után a főutca forgalmának zaját is felülmúló robajló hang volt hallható Balassagyarmaton. Több járókelő furcsán nézett felfelé, ugyanis a zaj forrása az onnan jött.

Az alig 1 percig tartott mély és hangos zaj úgy tűnt, hogy déli irányból hallható, aztán észak felé halkult el és végül megszűnt. Repülőgépek hajtóművei adnak ki a hallotthoz hasonló hangot, ami ebben az esetben is találónak tűnt.

Megnéztük azt a weboldalt, amelyen egyébként bárki tájékozódhat az aktuális légi forgalomról. A flightradar24.com honlapon élőben követhető például a Balassagyarmat fölötti repülési helyzet is, így a hangforrás után is ezen az oldalon jártunk utána.

Airbus A400M

Egy Airbus A400 típusú katonai szállítórepülő volt az, ami a mindent elnyomó mély hangot adta ki, ez derült ki kis utánajárással. A gép délután 3-kor szállt fel a romániai Constanta repülőteréről és ha közben nem történt semmi, akkor Brüsszelben ért véget az útja. Mint kiderült az is, ez a gép a Belga Légierő tulajdona, és belefér 2 darab támadó helikopter, vagy éppen 116 katonát is elvisz egyszerre.

A Balassagyarmat fölött járt gép egyébként ma már repült egyszer, délelőtt érkezett Romániába, és alig három órás Fekete-tenger parti látogatás után szállt fel újra, útja során Nógrád megye egét is érintette.