Hirdetések

Magyar civilek kiváló teljesítménye a tavaly ősszel kiadott, közel 2000 önkéntes munkájával elkészített Magyarország madáratlasza. A könyv az itthon előforduló 420 faj állományáról és elhelyezkedéséről ad képet.

A Magyar Madártani Egyesület kiadványát 2019-ben állították össze, majd a lektorálási, ellenőrzési folyamat 2021 őszén ért véget, rögtön azt követve ment nyomdába. A megjelent kötet 800 oldalon 1700 térképpel és 150 fotóval mutatja be a Magyarországon lakó madárfajokat.

Az Egyesület közlése szerint nemzetközi szinten is kiemelkedő a teljesítmény: 30 millió adatot rögzítettek, 64 szerző dolgozott rajta, összesen 2000 önkéntes, mindösszesen 10 éves munkájának eredménye a megjelent könyv.

Az eredmények a természetvédelmet is segítik, az emberiség számára is hosszú távon élhető környezet megóvásában. Így lesz egy országot lefedő közösség kedvtelésből végzett munkájából, a civil és az állami szféra együttműködésével, a közösséget, mindannyiunkat szolgáló eredmény – közölték.

A civil szervezet legújabb munkáját egy szintén civilekből álló grémium is díjazta: a Highlights of Hungary 2014-től mutatja be a legkiválóbb magyar teljesítményeket az egész Kárpát-medencében, amelyek között a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország madáratlasza programja a 2. helyen végzett.