Hirdetések

Fenyegető twitter-bejegyzésben üzent az orosz űrügynökség, miután az Amerikai Egyesült Államok szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben a háború kitörése miatt. A Föld körül keringő űrállomás akár Európára is rázuhanhat.

1988 óta működik a nemzetközi űrállomás alig (ISS) több mint 400 kilométerre a fejünk fölött. Másfél óra alatt kerüli meg a Földet, dolga különböző kutatások végrehajtása, ehhez pedig állandó személyzete is van, legkevesebb két ember tevékenykedik benne.

A 16 ország részvételével felbocsátott és üzemeltetett űrállomás mára elavult, tervezett működése végéhez közelít. Megsemmisítésének forgatókönyvét már megírták, a Föld óceáni vizébe fog zuhanni.

Ezt húzza keresztbe az amerikai szankció, ugyanis az oroszok szerint nem fog rendben menni a zuhanás, ha továbbra is fenyegetik őket.

A SpaceX űrkutatási magánvállalat, és annak vezetőj Elon Musk máris bejelentette: örömmel átveszik az ISS további rövid életének irányítását. Információnk szerint az oroszok meglepve fogadták a hírt, de érdemi reagálás nem jött rá. Egyébként a fenyegetés élét az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) azzal igyekezett tompítani, hogy leírta: a bevezetett gazdasági szankciók nem vonatkoznak az űrállomásra, de a gyorsan érkező újabb hírek alapján ez nehezen hihető: Amerika Oroszországot teljes karanténba akarja zárni az üzleti kapcsolatok fokozatos felszámolásával.