Hirdetések

Évente szokásos nagy összejövetelét március 5-én rendezte meg Balassagyarmaton a Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület. Hosszú idő óta a felvidéki ipolyszakállosi partnerszervezetük segíti őket abban, hogy az Ipoly két partjának méhészei számára ez legyen a szakma legfontosabb térségi eseménye.

Mint a méhek a kaptárt, úgy lepik el a méhészek a gyarmati művelődési házat minden márciusban: a még 2 napig érvényes járványügyi korlátozás miatt ezúttal is csak ők vehettek részt az egyébként akár ezer embert is vonzó szakmai eseményen.

Diósi László egyesületi elnök azt mondta: ilyenkor értékelik a múlt év történéseit, és a szakmai előadásokról tudást vihetnek magukkal a méhész tagok. Az elnök, aki maga is méhész a tavalyi térségi eredményekről azt mondta:

2021-ben Magyarországon általában véve rossz volt a mézhozam, de Nógrád dombokkal és hegyekkel övezett területei védettek maradtak, ezért a klímaváltozás országra kiterjedő tavalyi hatása itt alig volt érezhető.

Diósi ezt úgy magyarázta el, hogy szakmai szempontból fontos a téli hideg azért, hogy a méhek ne kapjanak el kórokozóktól betegséget, tavasszal pedig fagymentes enyhe idő kell a virágzáshoz, vagyis ahhoz, hogy méhek dolgozni tudjanak.

Az elnök szerint tavaly a tavaszi mézek elmaradtak, és tartottak az akáclefagyástól is, de ebben átlagos terméseredményt regisztráltak, ugyanakkor a minősége gyenge lett. A többi mézfajtánál, így például a virágméz és a vegyes méz esetében is jobb eredményt értek el a korábbi évhez képest.

Nem csak méz készül a méhek munkájával

A méhésztalálkozó rendezvényén idén 28 kiállító, többek között Orosháza, Budapest, Pécs és Nyíregyháza szakkiállítói hozták el új termékeiket: méhészkalap, kesztyű, kaptárvas, pergetők, csomagolási anyag volt a slágertermék, azonban az egyszeri látogatók számára a tejjel-mézzel készült tisztálkodási szerek is vásárolhatók voltak.