Hirdetések
Hirdetések
Hirdetések

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője tegnap folyamatosan tájékoztatta az ipolyinfo.com közönségét arról, hogyan történik a tűz megfékezése a terényi erdőben. A Belső-cserháti település mellett nagy kiterjedésű kár történt a természetben, érdekel minket, mi történhetett, Szeles Pétert kérdeztük.

– Általában szándékosságot lehet feltételezni az olyan tűzesetek kapcsán, mint ami tegnap történt Terény mellett. Hogyan állapítható meg, hogy mi történt?

– Van olyan egyértelmű helyzet, amikor szinte azonnal megállapítható, mitől lobbant lángra egy helyiség, vagy egy erdő, de ezeket mindig körültekintően, szakértő bevonásával tudhatjuk meg. Hosszú időbe telhet, amíg kétséget kizáróan kiderül az igazság.

– A tegnap történt terényi erdőtűznél ez egyértelmű vagy szükséges várnunk?

– Nem tudjuk, hogy mi okozta a tegnapi tüzet. Nagy erőkkel kellett kivonulnunk, mert már az elsődleges információk szerint is az látszott, hogy nagy feladat várható. A gyors felderítés alapján 30 hektáron égett egy erdős terület aljnövényzete, aztán már végül 60 hektáron kellett tüzet oltani. Szerencsénkre sok önkéntes tűzoltó is érkezett a környékről, amit ezúton is megköszönök nekik, nagyon sokat segítették a hivatásos egységeket.

– Tegnap egyszerre nyolc helyen volt hasonló tűzeset Nógrád megyében. Lehet-e összefüggés ezek között?

– Mindössze maga a tűz az összefüggés. Mint mondtam, az esetek kivizsgálása időigényes, hivatalosan nem lehet még megállapításokat kimondani. Viszont tapasztalatból tudjuk, hogy tavasszal a száraz aljnövényzet könnyen meggyullad. Mi magunk megteszünk mindent azért, hogy tájékoztassuk az embereket ezek megelőzéséről. Most is azt kérem, hogy a vonat ablakából, autókból ne dobjanak ki semmit, égő cigarettavégeket főként ne dobjanak ki, mert könnyen meggyullad a száraz fű. Érdekes tapasztalatunk az is, hogy egy széttört üvegpalack mire képes. A rajta megtörő fény összegyűlhet egy pontban, ami pedig ugyancsak tüzet okozhat. És egy ártatlannak tűnő kerti növényhulladék égetése is gyorsan terjedhet át a szomszédba. Végül pedig csak emlékeztetőül: jelenleg az egész országban tűzgyújtási tilalom van, tehát az erdei kirándulások kijelölt tűzgyújtó helyei sem használhatók.

Hirdetések