default
Hirdetések

Nógrád megyében az utóbbi tíz évben sok kilátóhely épült az azt megelőző időkhöz képest. Részben pályázati programok segítették a földtulajdonosokat ahhoz, hogy a turizmust szolgáló magaslati építményeket emeljenek, és van olyan példa is, amely a társadalmi összefogás erejét bizonyítja.

Hirdetések

Az ország legerdősültebb területe Nógrád, ezért ennek hallatán nem is juthat eszünkbe más, mint nagy erdők, rétek, egybefüggő zöld területek és valószínűleg sok vár. Mert ez mind igaz is. De a turisták nem a mesékre vágynak, hanem szemükkel akarják látni az útileírások valós képét, ezért jó, ha már gondolkodás nélkül is el lehet jutni oda, ahonnan csodás tájaink láthatók.

Jellemzően a legmagasabb pontokra állítják a kilátókat, amelyek elsődleges szerepe, hogy a hosszú és fárasztó gyaloglás után a turista jutalmul kaphasson egy lenyűgöző panorámát a tájról. Kijelölt turistaút vezet az épületig, benne vagy mellette fedett pihenőhely van.

Nyugat-Nógrád megye alig hihetően nagyon gazdagon felszerelt kilátókból. A 2-es és a 21-es utak közötti börzsönyi és cserháti területen összesen 16 darab kilátóból nézhet rá a vidékre az ember, amelyek mindegyike szép tájakat mutat meg a maga nemében.

Szécsényben 2021-ben készült el a város kilátóhelye. Aki ismeri a települést, talán nem is gondolja, hogyan lehetséges az Ipoly-völgyében olyan pontot találni, ahonnan messzire lehet látni. A tény az, hogy a város közigazgatási területe a környező magasabb dombokra is kiterjed, így már tippelni is könnyebb, hová állíthatták fel. Szécsényt a 22-es úton Salgótarján felé elhagyva, az első elágazásnál kell jobbra fordulni, és az útról máris látható balra fent az épület. Vagy nem biztos, hogy látható, de végül könnyű rátalálni.

Így nézett volna ki eredetileg.

A szécsényi Öreg-hegyi kilátó szokatlan kinézete miatt nem is vehető észre, mert a turista nem ezt a formát várja. A mindenképpen egyedinek nevezhető szerkezet nem szép, és nem is magas, de azt a funkcióját betölti, amelyet szántak neki. Elsősorban a városban lakók pihenőhelyeként működik, kutyasétáltatók, kocogók kedvelt célpontja, és autóval is teljesen fel lehet jutni hozzá.

A Szécsény-Ért-Ékes Alapítvány az eredeti terv szerint fából építtette volna a 12 méter magas kilátót, végül egy fémszerkezetet állítottak fel. A civil szervezet 40 millió forintot nyert a kivitelezésre és a környék turistaútvonalának kiépítésére, amelyen 5 fedett pihenőhelyet és kerékpártárolókat is elhelyeztek.

Hirdetések