Hirdetések

Múlt héten leállította a gyártást a romhányi csempegyár. Úgy tudjuk, az energiaárak nagy arányú növekedése miatt kényszerültek a termelés felfüggesztésére. Üzemi informátorunk elmondása alapján a gyár vezetése néhány nap elteltével sem közölte a dolgozókkal az újraindulás tervezett időpontját.

Romhányban készülnek a Zalakerámia hidegburkolatainak egyes termékei. A Nyugat-nógrádi falu környezetében talán nincs is olyan ház, amelybe másféle csempét építettek volna be, mint amit itt gyártottak. Az üzem nem csak termékeivel lopta be magát a környék mindennapjaiba, 140 embernek adnak munkát évtizedek óta.

Az egyébként az osztrák Lasselberger cégcsoport tagjaként működő gyár 2020-ban kapott fejlesztési támogatást exporttevékenységének erősítésére. Az akkori terv szerint 5,5 milliárd forintból valósít meg úgynevezett okosüzem fejlesztést, amellyel a dolgozók munkája egyszerűbbé válhat, továbbá regionális logisztikai és oktatási központot épít és mindezen túl újabb 210 munkahely létrehozását is vállalta a Zalakerámia Zrt.

Mindezt a közelmúltban drasztikusan megnőtt energiaárak hatása állíthatja meg. A Zalakerámia vezetése úgy döntött, hogy nem finanszírozza az ebből következő veszteséget és kivár. A múlt héten meghozott döntés szerint a romhányi gyár azonnali hatállyal leállt. A dolgozók nem tudják, hogy van-e kitűzött újraindítási időpont.

Nem ismert a gyárvezetés álláspontja arról sem, hogy a munkavállalók meddig kaphatnak fizetést. Feltettük írásos kérdéseinket a Zalakerámia Zrt-nek arra vonatkozóan, hogy készült-e számítás a veszteség finanszírozásának időtartamára és az esetleges hosszabb távú leállás esetén mi a tervük a dolgozókkal. Amint megkapjuk a választ, azonnal közöljük.