Hirdetések

Márciusban Magyarországon az átlagos csapadékmennyiség mindössze 5 százaléka hullott le, részben ennek tudható be a tavak és folyók alacsony vízállása, amin a közelgő csapadék sem segít jelentősen – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Egész Magyarországon, így a tavakban és a folyókban is alacsony a vízállás. Bár még nem rendkívüli, de azért helyenként már szélsőséges mértékben, ami a közelmúltat vizsgálva az elmúlt három hónap, távolabbra tekintve több mint egyéves periódus kevés csapadékának az eredménye – fogalmazott Siklós Gabriella. A szóvivő elmondása alapján 2021 májusától a mai napig körülbelül két és fél havi csapadékhiány alakult ki Magyarországon, miközben az idei március 95 százalékos csapadékhiányt hozott a sok évnyi átlaghoz képest, ezek pedig már nagyon komoly számok.

Jó hír viszont, hogy az előrejelzések szerint a következő négy napban lesz némi hiánypótlás – fűzte hozzá. Siklós Gabriella szerint ez a mezőgazdaságnak kedvezhet főként, mintsem a vízgyűjtőknek. Hiszen most annyira száraz mindenhol a föld, hogy ha elkezd esni az eső, azt mindenhol be fogja szívni a talaj, a vízgyűjtő területeken is, és nem kerül majd sor lefolyásra a különböző lehetőségeken, csatornákon, kisebb patakon keresztül a folyókba vagy tavakba – magyarázta a szakértő.