Balassagyarmat, 2022.02.15. Ónodi Krisztofer, Egyéni vállalkozó, autófényező
Hirdetések

Kormányzati támogatással jutott hozzá több mint 80 balassagyarmati egyenként több mint 4 millió forint támogatáshoz. A programban arra bíztatták az embereket, hogy hozzanak létre saját vállalkozást és legyenek a maguk főnökei.

Hirdetések

Nagyobb lottónyereményeknél pszichológust és pénzügyi tanácsadót is javasol a szerencsejátékot szervező társaság, mert a váratlanul jött pénzt meggondolatlanul képes elkölteni a nyertes, aztán súlyos lelki válság is lehet a végső eredménye.

Alig több mint 4 millió forint ahhoz képest nem nagy pénz, de egy kezdő vállalkozónak jó segítség ez is. A Segítünk indítani nevű programban olyan emberek jutottak támogatáshoz, akik előtte főként egy cégnél dolgoztak alkalmazottként, vagy pályakezdő fiatalként éppen most döntöttek vállalkozás alapításáról.

Vállalkozói fórumon ünnepelték meg a nyerteseket.

Hasonlóan a szerencsejátékos példához, ők mindannyian segítséget kaptak ahhoz, hogy az elnyert támogatást a célnak megfelelően, hatékonyan hasznosítsák. A vállalkozási ismeretekről vizsgákon bizonyítottak, a pénzt ezt követően kapták meg.

A 23 éves balassagyarmati Ónodi Krisztofer a nyertesek egyike. Autókozmetikával, járművek külső-belső tisztításával foglalkozó vállalkozását a vasúti pályaudvar egy addig használaton kívüli épületében nyitotta meg egyedül. A több mint 4 milliós támogatást gépekre fordította.

A szakmád szerint nem is ezzel kellene foglalkoznod. Mi történt?

Két hónap gyakorlati időszak után úgy döntöttem, hogy nem akarok a tűző Napon füvet nyírni többet. Kertépítő szakmám van, de mégsem tetszik. Meg az sem tetszik, ha valaki meg akarja mondani, hogy mit csináljak. Volt belőle konfliktusom is.

És gyorsan váltottál autótisztításra.

Már közben is csinálgattam. Pontosabban, már 13 évesen is ezt csináltam. Kaptam egy kismotort, teljesen szétszedtem, átépítettem és újrafestettem. De nem tetszett az eredmény, úgyhogy újrafújtam, vettem egy polírozót is, kijavítottam a fényezést, és szép lett. Aztán a faterom autójával is megcsináltam ezt. Szebb lett, mint volt.

Ónodi Krisztofer egyéni vállalkozó. (fotó: Fenyőházi Gergő/ipolyinfo.com)

És most már vállalkozóként dolgozol. Nehéz volt a támogatási program feltételeit megcsinálod?

Ez három éve kezdődött. Részt kellett vennem egy képzésben, amit nem is bántam, mert tudni akartam, hogyan kell hivatalosan csinálni a dolgokat. És kaptam mellé több mint 4 millió támogatást is. Nem nehéz volt, hanem hosszú, de itt az eredménye. Most 6 millió forintnyi gépparkom van, a pénz nagy része erre ment el, és irodai felszereléseket is vettem, mert a vállalkozáshoz az is kell.

Tágas a műhelyed, de odakint semmi nem utal arra, hogy itt egy vállalkozás működik. Hogy találjalak meg, ha ennyit sem adsz reklámra?

Már kialakult vevőköröm van, reggel hattól este tízig dolgozok, és egyre jobban megy. Egymásnak mondják el az emberek, hogy milyen a munkám, Budapestről is megtalálnak. Maximalista vagyok, szeretem ezt csinálni.

Ónodi Krisztofer: ezt nem lehet otthon megcsinálni. (fotó: Fenyőházi Gergő/ipolyinfo.com)

Autót tisztítani, kárpitot porszívózni otthoni gépekkel is lehet. Mi a különbség?

Ezt nem lehet otthon megcsinálni, és lehet, hogy nem is akarod. Ha bejön ide az autód, azt darabjaira szedem szét. Minden alkatrészt megtisztítok, visszateszek, és éveket fiatalodik a kocsid, amikor visszakapod. Nem csak azok szeretik ezt, akik az autójukra büszkék, nagyon sokat számít a kinézet eladáskor. Rengeteg pénzt hozhat egy a koránál fiatalabbnak látszó, vagy egyszerűen csak tökéletesen ápolt autó.

A mosás és a porszívózás nem több mint 3000 ezer forint, ha például benzinkúton csinálom. Te mennyiért dolgozol?

Nehéz árat mondani, mert látnom kell az autódat. De ha ide begurítod, 60 ezer forint alatt biztos nem lesz a külső-belső tisztítás. Olcsóbb csak akkor lehet, ha rendszeresen visszahozod hozzám, mert a folyamatosan karbantartott kocsival mindig kevesebb is lesz a munka.

Milyen jövőt képzelsz el magadnak?

Annyi munkám van, hogy várólistát kell írnom. Ha most jössz, hogy takarítsam ki holnapra, akkor azt mondom: másfél hónap. Egy autó kitisztítása legalább 3 nap, de lehet 7 nap is. Kell egy másik munkatárs. Ebben tervezek előre lépni. A gépek megvannak ahhoz, hogy egyszerre két autót is tudjak vállalni. Aztán jön majd egy újabb technikai fejlesztés, lézeres rozsdaleszedést is szeretnék csinálni, elég jó dolog.