Hirdetések

A környéken lakók egy része háborog a Balassagyarmat déli városrészében épülő kutyafuttató miatt. Történetünk alapja ez lesz. Aztán etikátlan aláírásgyűjtésről, garázsokról, természetvédelmi területről elmélkedünk. Nehéz összefoglalni egy-két mondatban azt, ami most jön.

Hirdetések

Múlt hétvégén lerakták egy kerítés alapkövét a balassagyarmati Sipeki Balázs utcában. A körülbelül Húsvétkor elkészülő terület kutyák játszótere lesz, ezt ígéri a létesítményt finanszírozó Magyar Kétfarkú Kutya Párt helyi országgyűlési képviselő-jelöltje. Márton Renáta telefonon azt mondta nekünk, hogy különösen az utóbbi pár évben nőtt meg az igény kutyafuttató használatára, mert a társasházakban tartott kis termetű kutyák sétáltatását, az állatok mozgásigényének kielégítését így lehet kulturáltan megoldani. Ezért fordult a városi önkormányzathoz, kínáljanak területet ilyen célra. Márton Renáta azt a választ kapta, hogy az északi városrészben lesz már ilyen, tehát inkább a déliben építsenek. Két felajánlott helyszín közül a Sipeki Balázs utcai, társasházi övezetet választották, ez van összhangban céljaikkal. Az önkormányzat szokásos havi ülésén tárgyalta a témát, amelyen Győri János, a Szövetség a Balassagyarmatiakért Egyesület (SZAB) képviselője lakók aláírásával ellátott papírral bizonyította, hogy az ott élők nem kérnek a kutyafuttatóból. A megvizsgált papír alapján az derült ki, hogy olyanok írták alá, akik nem is a terület közelében laknak. Az önkormányzat ezért döntött a kutyafuttató támogatásáról.

A kutyafuttató részére elkerített terület 2022. április 1-jén. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Az alapkőletételkor az ipolyinfo.com stábja is a helyszínen járt, de lekéstük az eseményt, mert a Blázsik Károly és a Jeszenszky Kálmán utcából több lakó is megállított minket, és kérték hogy segítsünk nekik: őket senki nem kérdezte meg arról, hogy mi a véleményük.

Csejk Jánosné lakó véleménye.

Azt is állították, hogy a körzeti önkormányzati képviselő, Győri János távolabbi utcákban gyűjtött aláírásokat, de úgy, hogy a papírra nem is volt ráírva, mit kell támogatni. Az pedig kifejezetten dühíti őket, hogy éppen a kutyafuttató mellett lakókat nem kérdezte meg.

Győri János a balassagyarmati városi tévében erre reagálva azt mondta:

Hát, én, én, én szerintem, attól, attól függ, most, igen, egyébként való igaz, tehát nem akarok félrevezetni senkit, az egyik lap, amelyikre az aláírást gyűjtöttük, a másik lapon, valóban nem volt rajta, de mindenkivel közöltem, hogy miről szól ez az egész.

A lakók úgy tudják, Győri a kutyafuttató ellen lévők és a garázsépítés mellett állók aláírását keverve gyűjtötte, de azt megválogatta, hogy hová megy. Ugyanis éppen azokat hagyta ki, akik a majdani kutyafuttató mellett laknak.

Erre ő azt mondta: a koronavírus járvány miatt nem gyűjtötte tovább az aláírásokat.

A történet mellékszála egy garázsépítés, Győri János szerint ez fontosabb, mint a kutyafuttató. A háborgó lakók is garázsokat szeretnének venni, mert az egyre több autót védett helyre vinnék, de nem világos a kettő közötti összefüggés. Ugyanis Győri azt is mondja: a kutyafuttató területe helyi természetvédelmi terület, ezért nem lehet oda kutyás játszóteret tenni.

Az önkormányzat 2002-ben nyilvánította helyi jelentőségű természetvédelmi területté a szomszédos Springa-dombi városerdő 16,77 hektáros területét, amelybe az út menti, most kutyafuttató építésére lekerített rész is beletartozik. A vonatkozó rendelet azt mondja ki: csak akkor lehet építkezni ott, ha nem jár jelentős beavatkozással, különösen nagy földmunkával: tehát ezért garázs nem, kutyafuttató igen.

Márton Renáta, a kutyapárt képviselője azt mondta: a kutyafuttató csak egy egyszerű kerítés lesz, benne néhány újonnan ültetett fával, kukával és kutyás játékokkal. Szerinte ez nem jelentős beavatkozás, a kerítés könnyen elbontható, ha később idejét múltnak tűnik ez a szolgáltatás.