Hirdetések

A német acél-, vegy- és papíripar néhány héten belül leállna, ha Németország úgy döntene, hogy megszünteti az Oroszországból érkező energiaimportot – közölték Németország legnagyobb ipari szakszervezetei.

„A növekvő energiaárak és legfőképpen egy, az orosz gáz behozatalára vonatkozó potenciális szankció lehetetlen helyzetbe kényszerítené az energiaintenzív iparágakat” – mondta Michael Vassiliadis, a német IGBCE vegyipari dolgozók szakszervezetének elnöke. A következmények közé tartozna a munkaórák csökkenése és a munkahelyek elvesztése mellett az európai termelési láncok gyors összeomlása is, amelynek világméretű következményei lennének – tette hozzá.

Németország ellenzi az oroszok elleni energiaszankciók meghozatalát és az erre vonatkozó politikai nyomásgyakorlást is, hiszen ez elemi érdekük, mivel a fosszilisenergia-felhasználásuk több mint felét Oroszországból importálják.

A német statisztikai hivatal adatai szerint Oroszországnak januárban körülbelül 3 milliárd euró (több mint 1100 milliárd forint) bevétele volt a Németországba irányuló energiaexportból. A német gazdasági miniszter, Robert Habeck kijelentette, hogy Németország 2022 végéig csökkentheti az orosz széntől és olajtól való függőségének mértékét, és az Északi-tenger partján legalább két LNG-terminál építését tervezi, ezzel is csökkentve az orosz gáznak való kitettségét.