Hirdetések

Röviden: reggel 6 és este 7 óra között lehet szavazni. Mindenki a levélben kapott helyszínen voksolhat. Ikszet csak az egyik párt mellé és az egyik egyéni jelölt mellé lehet tenni érvényesen.

Rendőrségi büntető eljárás indult egy hamis információ miatt, amit egy balassagyarmati önkormányzati képviselő tett közzé az interneten. A bal oldali politikus arra biztatta a választókat, hogy húzzanak be több ikszet is több párt és több jelölt neve mellé, ha nekik úgy tetszik. Azonban az erre felhívás érvénytelenné teszi a szavazást. A megyei rendőrök már nyomoznak az ügyben. Közben a Facebook üzemeltetője törölte az említett bejegyzést.

Csak akkor érvényes a szavazat, ha az egyéni országgyűlési képviselő-jelöltek neve közül csak az egyikhez tesz ikszet a választópolgár, és ugyanez vonatkozik a pártlistás szavazatra is, vagyis csak az egyik párthoz rakható iksz.

Az országgyűlési választáson dől el, hogy Magyarország egyes térségeit ki képviselje az Országgyűlésben. A balassagyarmati központú 2. választókerület 84 településből áll, a legutóbbi választást Balla Mihály Fidesz-KDNP jelölt nyerte a szavazatok 54,26%-ának megszerzésével.

Ezzel egyidőben a népszavazáson 4 kérdésre adhat választ a választópolgár:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

A szavazókörök este 7 órakor zárnak be, aztán kezdődik a leadott szavazatok vizsgálata és összeszámolása. A helyi eredményeket a budapesti központba küldik, majd az interneten folyamatosan közzéteszik a feldolgozott adatokat.

Az eddigi tapasztalatok szerint a választási eredmény általában éjfél előtt megismerhető, azonban idén a népszavazás miatti további munka lassítja majd ezt.