Hirdetések

Számít a fővárostól mért távolság, számít a munkaerő mennyisége és minősége, és számít az infrastruktúra. Ezek akár egyikének hiánya jelentősen rontja az esélyeket egy új munkahely megteremtésére. Nógrád megyében előreszaladtak néhány helyen és próbálnak kanyarban előzni.

Hirdetések

Európában munkaerőhiány jellemzi a gazdaságot, szinte képtelenség embert találni az elvégzendő feladatokra. Nem csak a közvetlen gyártásban, hanem például az ipar 4.0 számára fontos informatikai területen is fájóan kevés képzett és gyakorlott szakember van. Mint azt Németország néhány évvel ezelőtti példája mutatja, nagy igyekezet van külföldről betelepülőkkel enyhíteni a gondon, egyelőre kevés sikerrel.

Magyarországon ma több mint 200 ezer külföldi munkavállaló dolgozik, mondta januárban Perlusz László a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. Hozzátette: a munkaerőhiány enyhítésére egyik lehetséges megoldás a nyugdíjasok további foglalkoztatásának engedélyezése, amire állítása szerint több hazai cég már példát is mutat.

Gyártócsarnokot épít az érsekvadkerti önkormányzat a 22-es út mentén. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Nyugat-Nógrádban jelenleg 3 helyszínen épülnek olyan iparterületek, amelyeken az áram, a víz és a gáz bekötése mellett már gyártócsarnokot is építenek. Szügybe minden készen áll már és néhány hete települt be Budapestről egy kávéautomatákat készítő vállalkozás, Bercelen és Érsekvadkerten pedig hamarosan befejezik az építkezést. Az épületeket bérleti formában használhatják a vállalkozások, ezáltal rögtön mentesülnek annak beruházási költsége alól, illetve napi működésükhöz beszámíthatják a bérleti díjat. A vonzó ajánlatra már most több érdeklődőt regisztráltak az építtető önkormányzatok, amelyek egyébként pályázati támogatások által próbálnak így előnyt szerezni más helyekkel szemben.