Hirdetések

Az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés és az erőforrások túlzott kihasználása napjaink legnagyobb kihívása. A problémák megoldása globális összefogást igényel, de emellett bárki egészen hétköznapi dolgokkal hozzájárulhat a megújuláshoz. A mindennapos változtatásokat egyén szintjén kell elkezdeni és szokássá alakítani, valamint közvetlen környezetet is ebbe az irányba terelni, hogy idővel megfelelő hatást érhessünk el a bolygó és saját magunk érdekében.

Hirdetések

A Hollókői Húsvéti Fesztivál 2022. április 15-18. közt folyamatos klímavédelemhez kapcsolódó betétprogramokkal várja a látogatókat melyek mindennapi élet három területére összpontosít: a vízfelhasználás, az energiafogyasztás és a hulladéktermelés csökkentése.

Az interaktív előadások során a résztvevők megismerkedhetnek a jelenleg zajló globális éghajlatváltozás jelentőségével, a földtörténeti korokban vizsgált változásoktól való eltérésekkel, az antropogén hatás öngerjesztő folyamataival. A globális lépték felől közelítve haladnak a hazai, majd lokális jelenségek felé, megismerkednek olyan fogalmakkal, mint például a mikroklíma, hőstressz, klímamodellek, ökológiai lábnyom, vízlábnyom, végül az alkalmazkodási technikákról, ahol kiemelt figyelmet kapnak az egyéni cselekvési lehetőségek, valamint a lakosság számára elérhető technológia újítások, a fejlődés iránya is.

A programokat követően a résztvevők egy rövid öko kvízt is kitölthetnek, amivel újrahasznosított, újrafelhasznált anyagokból készített egyedi kézműves ajándéktárgyakat nyerhetnek.

Nagypéntek déltől elsősorban iskolás korú gyermekeket és szüleiket várják közös foglalkozásokra, konyhakerti növénymag ültetésre, melyekből később otthon palántát nevelhetnek és ki is ültethetnek a „kiskertészek”. Céljuk a legkisebbekkel megismertetni és megszerettetni a felelős növénygondozást, a kertezést.